Press "Enter" to skip to content

Despre solidaritate, oricand
Septembrie 2020

Laura Badiu, președintele Camerei Notarilor Publici București

Dragi cititori,
În ultimii ani, am asistat la o transformare profundă a vieților noastre, am învățat rapid să ne bucurăm de avantajele tehnologiei și am acceptat să o lăsăm să câștige din ce în ce mai mult teren. Am înțeles că, la un moment dat, oricum nu ne-am mai descurca fără ea. Poate că, pe alocuri, unele schimbări ne-au speriat sau încă ne mai sperie. În fond, oamenii s-au temut mereu de schimbări; s-au speriat de revoluția tehnologică, crezând că vor fi înlocuiți de mașini. Da, numai că oamenii s-au adaptat, au învățat să folosească și să conducă acele mașini, să își facă viața mai simplă, să fie mai eficienți câștigând timp.

Vremea pandemiei ne-a arătat unele fațete ale acestei realități. Am înțeles că fără ”mașini”, lucrurile ar fi fost infinit mai complicate, dacă nu chiar imposibile pe alocuri. Cum ar fi fost viața sau profesia noastră fără calculatoare, fără telefoane, fără email? Si oare nu ar fi cumva cu mult mai bine să putem folosi tehnologia și mai mult? Să putem apela la platforme, aplicații, sisteme publice și private obținând într-un termen mai scurt informații sau documente de care avem nevoie?

Tot vremea grea a pandemiei ne-a învățat că o legătură umană nu poate fi înlocuită de nimic altceva. Zecile, sutele, miile de prieteni virtuali de pe rețelele de socializare s-au dovedit incapabili să ne alunge dorul de cei dragi, de care am fost nevoiți să păstrăm ”distanțarea socială”. Întâlnirile în online, interesante la început, au devenit anoste în scurt timp iar nevoia de a ne vedea, de a ne privi ochi în ochi și de a ne simți unii pe alții a devenit din ce în ce mai acută; am înțeles că nu va dispărea atât timp cât vom fi vii.

Da, am văzut ședințe de judecată în online și ne-am bucurat să vedem că sistemul de justiție este atât de deschis la noile tendințe. Se vorbește și în mediul notarial la nivel mondial din ce în ce mai mult despre tendința digitalizării. Dar cred că munca instanțelor, a avocaților, a notarilor, lumea juridică în general, nu poate fi gândită doar în termeni de eficiență: un număr mai mare de soluții într-un termen mai scurt. În lumea aceasta este vorba despre dreptate, despre echilibru, despre a înțelege cu adevărat dorințele și nevoile celor în folosul cărora deschidem biroul în fiecare dimineață. Iar acest lucru nu este posibil întotdeauna în lipsa unui contact uman.

Nu în ultimul rând, ce ne-a învățat această perioadă dificilă a fost că fără solidaritate nu vom putea merge mai departe și nu vom putea face față pericolelor care pot apărea, uneori într-un mod complet surprinzător. Forța noastră extraordinară ca specie, ca nație sau ca profesie, va veni mereu din solidaritate

Așa că, dragi colegi, vă invit să învățăm și să ne tragem concluziile vremurilor trăite: să învățăm să fim solidari, să ne sprijinim unii pe ceilalți la nevoie, să ne luptăm mai mult unul pentru altul și mai puțin unul împotriva celuilalt! Să nu uităm să fim oameni și profesioniști buni și să ne bucurăm de compania celorlalți. Și, nu în ultimul rând, să acceptăm această minune care este tehnologia și să o folosim în interesul nostru și al celorlalți.

Sunt sigură că ziarul nostru în noul format electronic va fi cel puțin la fel de viu ca cel de până acum. Rămânem cu nostalgia hârtiei de ziar, depășită din păcate de vremurile pe care le trăim și să ne uităm cu interes, cu bunăvoință, cu speranță și bucurie la noul Buletin de București în format on line!
Vă doresc lectură placută!