Cristina Tatomir-Suciu, notar public
Dacă ești în căutarea vieții tihnite din satele românești și dacă te fascinează tot ceea ce înseamnă tradiție, istorie și cultură atunci satul BREB din ținutul Mara-Cosau-Creasta Cocoșului este cu siguranță ceea ce cauți.
Maramureșul nu înseamnă numai căsuțe și porți tradiționale din lemn, biserici vechi, tradiții, meșteșuguri, aer curat, mâncare locală pregătită din ingrediente naturale și oameni adevărați. Maramureșul și în special Breb sunt un mod de viață care iți oferă acea experiență personală la care vei dori mereu sa te întorci.
Duminica și în toate zilele de sărbătoare, în Breb străzile sunt pline de culorile portului popular pentru că aici oamenii merg negreșit îmbrăcați tradițional la slujba de la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, o biserică din lemn construită în anul 1622, înscrisă pe lista monumentelor istorice. Turnul bisericii din Breb ce datează din 1531 este cel mai vechi turn de lemn din România. Biserica din lemn este un monument semnificativ din Maramureș celebră datorită vechimii construcției dar și pentru colecția de picturi murale din interior, a icoanelor din secolele XVII, XVIII și XIX, la care se adaugă sculptura cu caracter de unicat a grinzii bolții cu acoperișul arhaic păstrat sub cel actual.
Multe case vechi din Breb sunt cumpărate așa cum sunt găsite la sătenii din Maramureș și apoi reconstruite, decorate și pregătite să vă primească cu ospitalitatea și căldura pe care le poți întâlni numai la maramureșeni.
Ați auzit cu siguranță despre Duncan și Penelope Ridgley, englezii care au cumpărat case tradiționale foarte vechi de la proprietari care voiau să scape de moștenirile de peste o sută de ani. Ideea lui Duncan a fost să recondiționeze casele și să recreeze atmosfera satului tradițional, așa că a bătut tot Maramureșul și a adunat de prin gospodăriile oamenilor linguri de lemn, oale de lut, cergi cusute la război și perne de zestre. Duncan a stat de vorbă cu bătrânii satului și ascultând povești despre cum arătau casele odinioară, împreună cu meșterii locali, a reușit să recondiționeze lemnul și să refacă casele, porțile și picturile originale. De câțiva ani buni, Duncan și soția lui au Casa Mica, Casa Veche, Casa Pictată, case din lemn în care primesc turiști. Le place să spună fiecărui turist care caută de vorba, că ei nu vând un pat, ci un vis, acela de a retrăi în satul de altădată.
Și dacă nu știați încă, este timpul să aflați că tot în Breb, sărbătoarea din 15 august a Fecioarei Maria este urmată de evenimentul organizat în grădina proprie de Roxana și Florin Vale. Localnici și turiști din întreaga lume i-au putut vedea și asculta la Breb, fără vreo taxă de intrare, pe Nicolae Pitiș-tezaur viu, Maria Casandra Hausi, Ceterașii din Breb, Coconii din Breb și Adrian Naidin. Evenimentul este o noapte de vis organizată în grădina de la Casa din Vale, unde ești lăsat să te așezi în voie pe baloții de paie, amplasați între copacii bătrâni, luminați discret. Cei doi tineri au renovat și închiriază Șura lui Costan, Casa din vale, Casa cu dor, Casa faină și Casa Iza.
De Crăciun, la casele din Breb puteți veni cu încredere pentru că veți fi colindați de seară până dimineața, veți fi uimiți de reprezentațiile teatrului popular Viflaim, interpretat de coconii din sat și veți începe a hori alături de ceterași.
Prin 2004, Prințul Charles a vizitat Maramureșul și a zăbovit în casa care îi aparține lui William Blacker, englezul a descris experiența celor opt ani trăiți în Maramureș, în cartea sa de succes “Along the enchanted way – A story of love and life in Romania” (Pe drumul fermecat – o poveste de dragoste și viață în Romania), apărută la Londra, în 2009.
Astăzi, Alteța Sa Regală Prințul Charles deține în Breb două case tradiționale, minunat restaurate și deschise circuitului turistic.
Pentru că este un sat cu totul și cu totul special, în fiecare casă din Breb, oriunde ai alege să mergi vei fi răsfățat cu mâncare atât de bună încât te vei gândi până la anul sau până cine știe când, la cat de bune au fost zamurile din porumb, cartofi și cașcaval, pregătite de Maria de la Căsuța din grădină, sau la gomboții de la Casa lu Dochia, sau la coleșele cu brânză, lapte acru ori la mancaruța de la Breb 148, și lista lungă poate continua. Pentru maramureșeni masa este un act cultural și social, desfășurat neabătut după un ritual străvechi. În casa maramureșeanului, întotdeauna stăpânul casei va gusta primul din horincă și apoi vei fi copleșit de atenția găzdoaiei care te va îmbia să te bucuri de mâncare, pentru că un om flămând este un om nefericit.
Paradoxul acestor locuri este că paradisul nedescoperit se dovedește a fi efervescent și viu, iar surpriza cea mai mare a călătorului este să descopere naturalețea unui trai balansat, uimitor de echilibrat între vechi și nou. Pe străzile neasfaltate din Breb, în orice anotimp, se vorbește și în germană, și în engleză, și în franceză, și în italiană, pentru că este plin de turiști din întreaga lume aflați în căutarea acestei fascinații a locului autentic.
La Vasile Marinca, la Mărioara, la Petru Tiran, la Maria Petran, la Maria și Vasile de la Căsuța din Grădină, la Pintea de sub coastă, la Duncan, la Roxana și Florin Vale, la Irina și Radu de la Breb 148, sau oriunde veți poposi, vă asigur că va fi o încântare pentru că veți întâlni spirite vii, ancorate puternic în trecut, conturate autentic într-un prezent pe care ei se străduiesc să îl construiască tot mai bun, cu credința că păstrând vie tradiția, ne salvăm propria noastră identitate.
La Breb veți întâlni oameni fericiți! Veți fi fericiți!