Press "Enter" to skip to content

Să ducem mai departe profesia cu cinste şi onoare!
Decembrie 2020

A consemnat Monica Pop, notar public

În noiembrie 1995 notarii de stat debutau în noua profesie liberală și autonomă şi îşi incepeau activitatea de notar public în birouri notariale proprii. Am adresat cateva întrebări unor colegi notari care acum 25 de ani au făcut trecerea de la notariatul de stat la notariatul public. Răspunsurile primite le publicăm mai jos şi pentru aducerea aminte a vremurilor trecute dar şi ca imbold pentru vremurile ce vor veni.

Cu ce temeri și cu ce așteptări ați pornit la drum, în 1995?

Notar Public Nicolae Manolache Am pornit la drum cu teama de necunoscut, dar şi cu încrederea că acei o mână de notari de stat, care erau în funcţie în anul 1995, vor învinge toate obstacolele, deoarece eram foarte uniţi, printr-un dezvoltat spirit de echipă şi aveam printre noi valori deosebite care au pus la dispoziţia profesiei toate calităţile lor, uneori cu sacrificii.

Notar public Marina Manole Așteptam de mulți ani această zi și nu aveam de ce să ne temem. Cât privesc așteptările, acestea erau aceleași ca și astăzi: să avem clienți fideli, să le putem rezolva actele și procedurile solicitate într-un mod competent, într-o locație civilizată și cu mjloace cât mai moderne, să avem un colectiv de colaboratori motivați și să lucrăm într-o atmosferă cât mai plăcută și colegială.

Povestiți-ne cum era o zi de lucru ca notar de stat?

Notar public Sarbu Floarea Începea la ora 8:00 cu cozi imense la informații la autentificări, cu foarte multe dosare de moștenire pe rol. O zi din pe săpămână erai notar de serviciu la informații, o zi la autentificări, iar o zi aveai ședințe de dezbatere în dosarele de succesiune, îți mai rămâneau două zile dintr-o săpămână să te ocupi de lucrările repartizate care însemnau: contracte de vânzare, contracte de donații, contracte de schimb, contracte de întreținere, acte consitutive ale societăților comerciale, contracte de ipotecă bancară, contracte de imprumut cu ipotecă convențională și altele și se încheia ca program de lucru la ora 14:00, dar misiunea ta, de fapt, se încheia atunci când rezolvai ultima speță învederată de ultimul client așezat la coadă.

Toată această activitate se desfășura într-o clădirire improprie pentru un serviciu public complicat, cum este activitatea notarială, în birouri supraaglomerate în care existam noi notarii și publicul alături de noi, cu mașini de scris la care de multe ori lipsea banda de scris, plombagina (indigo), uneori chiar și coala de scris, fără un xerox.

Timpul alocat unei persoane pentru soluționarea speței expuse era extrem de scurt, actele lor de identitate erau acele buletine cu poze lipite cu policanol, la multe dintre ele desprinse și relipite, în baza cărora tu ca notar, urma să faci indentificarea, neavând niciun mijloc de verificare a autenticității și exactității tuturor documentelor prezentate de părți.

Notar public Marina Manole Ziua începea, de cele mai multe ori, cu ”lupta” pe care o duceam pentru a intra în incinta clădirii printre publicul care astepta afara. Odată intrați în sediul notariatului, în lipsa unei persoane anume angajate pentru asigurarea curățeniei, ne organizam pentru a igieniza spațiul în care lucram. După ce ne instalam fiecare la biroul său, în funcție de activitatea care ne era repartizată în ziua respectivă (dezbatere de moșteniri, secretariat, primirea actelor etc.) începea activitatea propriu-zisă. Cel mai solicitat și solicitant serviciu era cel al primirii publicului și acordarea informațiilor cu privire la problemele fiecăruia dintre petenți, apoi, în funcție de ce ni se solicita, calculam taxele pentru acte, scriam de mână  datele din actele de identitate (nu existau copiatoare), făcem căte o notă pentru dactilografe cu menționarea actului care trebuia redactat, mai acordam câte o informație, luam consimământul părților și semnătura pe actele care se întorceau de la dactilografiere. Toate acestea se întâmplau, într-o singură încăpere unde pe lângă notar se aflau, cel puțin, un secretar, dactilografă și o coadă imensă de cetățeni care asteptau să le vină rândul să vorbească cu notarul. Imaginați-vă, o masă la care stătea notarul și în fața sa, un șir de oameni care asistau, pur și simplu, la dialogul dintre noi și petent.

Cum a fost prima zi ca notar public?

Notar public Marina Manole Îmi amintesc că în ziua de joi, 16 noiembrie 1995, am plecat la șfîrșitul programului din sediul Notariatului de stat sector 4 cu o cutie plină de cărți, o cană pentru cafea și experiența celor 17 ani de notar iar, a doua zi, vineri, 17 noiembrie 1995, am autentificat primul act, în calitate de notar public. A fost o  procură pentru un client vechi și care a dorit să aibă actul notarial cu nr. 1. L-am primit, împreună cu Luminita Vișa (operatoarea noastră de baza), cu asociatul meu, Florian Badea  și cu soțul meu, cu un pahar de șampanie pentru fiecare dintre noi. Încărcătura emoțională a fost deosebită atât pentru noi cât și pentru client după care, totul a decurs așa cum ne-am învățat și cum procedăm și astăzi, după 25 de ani. Activitatea noastră nu a suferit nicio întrerupere, procedurile le cunoșteam cu toții așa că, din punct de vedere profesional, am simțit o modificare doar a condițiilor în care ne desfășuram activitatea.

Notar public Sarbu Floarea A fost o zi plină de emoții, porneam la un drum necunoscut eram pionierii unei noi profesii. Eram acum notari publici, dar și manageri ai unui birou, eram răspunzători de buna funcționare a biroului notarial, de încasarea taxelor de timbru, de armonizarea colectivului de lucru, am deveni peste noapte din angajați, angajatori, din notari de stat, notari publici. Erau multe semne de întrebare și multe necunoscute. Fiecare zi de muncă ne aducea un plus în formarea noastră ca notari publici, prestatori de servicii juridice către cetățeni, cu fiecare zi, învățam lucruri noi și speram ca profesia noastră să să dezvolte, să se armonizeze și să atingă perfecțiunea.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră profesia de notar public? Ce avantaje a adus pentru clienți notariatul public?

Notar public Marina Manole Pentru mine, profesia de notar, însemnă viața mea, menirea mea profesională. Pentru clienți, forma actuală de organizare, însemnă sau, mai bine spus, ar trebui să însemne, civilizație, competență, respect, avantajul de a fi scutiți în aceste vremuri  de efortul de a-și procura singuri actele necesare,  certititudinea că se confesează unui profesionist care asigură securitate actului sau procedurii  îndeplinite.

Notar Public Nicolae Manolache Profesia de notar public impune contactul cu oamenii şi te obligă să-ţi formezi un caracter echilibrat, necesar păstrării echilibrului între părţi

Sarbu Floarea Pentru mine, profesia de notar public înseamnă dăruire și responsabilitate. Avantajele aduse de către notariatul public sunt imense. Au dispărut acele cozi interminabile, s-au creat proceduri de verificare și siguranță în ceea ce privește îndeplinirea actelor și procedurilor notariale, notarul public poate obține în numele și pe seama clienților multe dintre documentele necesare soluționării unei spețe, notarul public a dobândit noi atribuții ca urmare a modificărilor legislative, crescând rolul său în societate și fiind un partener de nădejde al cetățeanului. Am evoluat de la epoca notariatului cu hârtie indigo, mașină de scris  și pix, la epoca digitalizării.

 Credeti ca notariatul public poate avea o influenta in viata societatii civile?  In ce moduri, valori care stau la baza profesiei de notar precum legalitatea, corectitudinea, buna credinta, competenta, ar putea fi promovate si in comunitatea din care facem parte?

Notar public Nicolae Manolache Prin contactul nemijlocit pe care notarul îl are cu membrii unei colectivităţi se poate impune ca model prin conduita sa, guvernată de norme morale şi prin exercitarea profesiei cu competenţă şi în deplină legalitate.

Ce mesaj aveti pentru tanara generatie de colegi notari?

Notar public Nicolae Manolache Să ducă mai departe profesia cu cinste şi onoare!