Press "Enter" to skip to content

Ce este QUERCETINA?
Martie 2021

Quercetina este un pigment care aparține unui grup de compuși pe nume flavonoide, substanțe care se regăsesc în plante. Flavonoidele sunt acei compuși vegetali care colorează plantele în nuanțe vii și intense și cuprind marea majoritate a tonalităților de albastru, violet sau verde smarald, regăsite în frunze, flori, rădăcini și îndeosebi în fructe. De exemplu, ne putem gândi la quercitină de fiecare dată când ne punem un pahar de vin roșu sau atunci când savurăm un măr roșu, ori de fiecare dată când ne bucurăm de gustul fructelor de pădure.

Quercetina este doar una din cele șase categorii de compuși flavonoizi. În prezent substanța este folosită pentru tratamentul afecțiunilor care atacă inima și/sau vasele de sânge, ateroscleroza, colesterolul ridicat, diverse boli ale inimii și problemele sistemului circulator. De asemenea s-a constatat că, în cazul persoanelor care au în dieta lor zilnică produse în care se regăsește quercitină sau folosesc suplimente bazate pe acest compus, rezistența lor la efortul fizic a fost îmbunătățită, iar nivelul de zahăr din sânge a scăzut considerabil.

Quercitina are efecte antioxidante și antiinflamatorii, calități care ar putea ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire. Doza zilnică recomandată este de aproximativ 1000 de miligrame, dozată în două părți egale, ca supliment alimentar.

În urma cercetărilor efectuate în acest domeniu, oamenii de știință au concluzionat că o absorbție mai ridicată de quercitină, în urma unui consum de alimente bogate în acest flavonoid, ar fi direct legată de o scădere considerabilă a bolilor de inima la persoanele vârstnice. De asemenea, cercetătorii au avut unele rezultate promițătoare în urma unor studii efectuate pe dozajul oral de quercitină, cercetare conform căreia unele persoanele care sufereau de afecțiuni ale prostatei s-au bucurat de o scădere considerabilă a durerilor cauzate de aceste infecții.

Din păcate, majoritatea cercetărilor științifice, studii realizate într-un mediu controlat, legate de quercitină, până în prezent au fost efectuate pe animale sau culturi celulare, rezultatele fiind foarte promițătoare. Studiile pe grupe de oameni pentru a verifica eventualele efecte benefice ale absorbției de quercitină sunt încă la început, iar cercetarea în domeniul acesta se va întinde pe o perioadă lungă de timp, la finalul căreia putem să sperăm că vom avea niște concluzii clare.

Bogdan Miclescu, notar public