Indiferent că vorbim de anotimpul rece ori de zilele călduroase de vară, înotul este cu certitudine unul dintre cele mai eficiente și sănătoase sporturi, acesta putând fi practicat de către orice persoană, indiferent de vârstă.
Din punct de vedere istoric, înotul a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri, acesta fiind o metodă foarte eficientă prin care oamenii își asigurau existența, mai exact, reprezenta o sursă pentru supraviețuire. În prezent, înotul este un mijloc educativ, o activitate socială și sportivă, dar și o sursă în vederea recuperării medicale.
În sensul comun, înotul reprezintă capacitatea unei persoane de a se menține la suprafața apei, fără însă a avea niciun punct de sprijin, prin mișcări specifice de brațe și picioare. Un avantaj valoros al acestui tip de sport se referă la faptul că implică un risc minim în ceea ce privește accidentările și leziunile, întrucât toate grupele musculare se activează simultan, fără însă a fi nevoie să sustină vreo greutate.
Sunt recunoscute mai multe procedee prin care se poate practica înotul, și anume: „ Bras’’, ce este recomandat pentru începători, întrucât capul se află întotdeauna la suprafață, „ Freestyle sau Crawl’’, acesta fiind practicat de către profesioniști, de regulă, în cadrul competițiilor la care aceștia participă, fiind și cel mai rapid procedeu, „ Fluture’’, ce implică o foarte bună coordonare și execuție, stil ce se folosește tot în cadrul concursurilor, iar cel din urmă procedeu, și anume „ Spate’’, nu este foarte dificil, însă are ca dezavantaj lipsa orientării.
De asemenea, există mai multe categorii de înot, și anume: recreativcare se practică în anumite zone de agreement, amenajate sau naturale, pentru satisfacțiile ce le oferă oamenilor contactul cu apa, cât și satisfacția deplasării în acest mediu mai puțin obișnuit; ,,aplicativ’’, care este utilizat în activitățile de muncă referitoare la mediul acvatic și în cele de salvare de la înec, și ,,terapeutic’’, ce este utilizat în scopul recuperării neuro-motorii, în tratamentul unor afecțiuni nervoase, cardio-vasculare, respiratorii,, acesta fiind practicat la recomandarea medicilor.
În opinia mea, înotul constituie o metodă excelentă pentru a menține organismul activ, întrucât practicat sistematic, rezistența la efort și mobilitatea se îmbunătățesc considerabil. Benefiicile acestuia se reflectă și asupra sistemelui cardiovascular, aparatului locomotor și respirator. În timpul execuției, presiunea exercitată de apă asupra organismului impulsionează inima și plămânii să depună un efort mult mai mare pentru a funcționa normal. Astfel, crește rezistența și flexibilitatea acestora, circulația sangvină se îmbunătățește și scade riscul apariției anumitor boli cardiovasculare. Totodată, el asigură o dezvoltare fizică și psihică armonioasă, generează stări pozitive, încredere, reducandu-se semnificativ stresul și stările de anxietate. Un alt avantaj îl constituie faptul că înotul poate fi practicat oricând, fie că optăm pentru o piscină exterioară ce poate fi utilizată pe timpul verii, fie pentru bazinul acoperit, care oferă posibilitatea de a te bucura de acest tip de sport, indiferent de anotimp. De asemenea, este un sport care nu necesită în mod necesar anumite cursuri pentru a putea fi practicat, însă pentru cei care își doresc să aibă o evoluție mult mai rapidă ori suferă de anumite afecțiuni, este recomandat să apeleze la persoane specializate în acest domeniu, pentru a avea siguranța unei experiențe cât mai plăcute.
În concluzie, înotul este cu siguranță un sport complex, o foarte bună sursă de energie, dar și de tratament, atât pentru trup, cât și pentru suflet.
Bianca Buga, notar stagiar