Conform Enciclopediei Britannica, curlingul a fost inventat în Scoția, unde jocul datează de la începutul secolului al XVI-lea. Picturile lui Pieter Bruegel cel Bătrân cam din aceeași perioadă sunt dovezi că jocul a fost jucat și în Țările de Jos, dar Scoția a fost cea care a promovat jocul în întreaga lume. Grand Caledonian Curling Club a fost înființat la Edinburgh în 1838 (patronajul regal l-a făcut Royal Caledonian Curling Club în 1843) cu scopul anunțat de a deveni un organism internațional. Tot acolo a fost fondată Federația Internațională de Curling în 1966.
O filială canadiană a Royal Caledonian Curling Club a fost fondată în 1852, dar Royal Montreal Curling Club exista din 1807. Campionatul canadian a fost inaugurat în 1927 și a devenit cel mai mare eveniment de acest fel din lume.
Curlingul se joacă pe gheață. Două echipe formate din patru jucători participă la un meci de curling în care fiecare jucător împinge pietre rotunde, concave în partea de jos și cu un mâner în partea de sus, peste gheața unui patinoar sau a unui lac înghețat către un punct central (numit tee) care este un semn fix în centrul unui cerc (numit casa) marcat cu benzi concentrice. Scopul jocului este ca fiecare parte să-și plaseze pietrele cât mai aproape de centru.
O parte distinctă a jocului este folosirea unei perii, sau mături, pentru a curăța sau lustrui gheața din fața pietrei în alunecare. Aceasta este o tradiție preluată din zilele când curlingul se juca în aer liber pe lacuri înghețate fiind necesar ca zăpada să fie curățată pentru a oferi o potecă pietrei din joc. Măturarea este folosită și astăzi pe patinoarele interioare deoarece îndepărtează particulele de gheață și netezește suprafața acesteia, conservând astfel impulsul pietrei pentru un traseu mai lung. Mătura este, de asemenea, folosită de jucători pentru echilibru în timpul asistării pietrei pe traseu și de către cel care o lansează (skip) pentru a indica unde trebuie să se acționeze. Gheața este îngrijită cu meticulozitate pentru a o menține complet nivelată. Înainte de competiție, o cantitate de apă este aplicată pe gheață pentru a crea o suprafață cu asperități care ajută la ghidarea pietrelor.
Există cluburi sau asociații de curling în majoritatea țărilor din vestul Europei. Campionatele mondiale se desfășoară încă din 1959, canadienii dominând de obicei. Curlingul a fost o parte a Jocurilor Olimpice de iarnă inaugurale desfășurate la Chamonix, Franța, în 1924, dar acel eveniment nu a fost considerat oficial de Comitetul Olimpic Internațional până în 2006. După ce a fost un sport demonstrativ la trei Jocurile Olimpice de iarnă consecutive, curlingul a fost în sfârșit adăugat ca sport olimpic în cadrul Jocurilor din 1998 de la Nagano, Japonia.
Patinoarul (terenul de joc) are aproximativ 42 metri lungime și 4,2 metri lățime, însă dimensiunile pot varia. Locul de punctaj (casa) are un diametru de 3,6 metri, iar pentru ca o piatră să fie condiderată marcatoare trebuie să se situeze între cele două linii care încadrează casa. Piatra cântărește în medie 18 kg și nu poate depăși 20 kg, circumferința acesteia nu poate depăși 91cm, iar înălțimea sa minimă este de 11 cm.
Câștigătoare este echipa care are cel mai mare număr de puncte acumulate la finalizarea a 10 partide. Dacă la sfârșitul jocului scorul este egal, se joacă partide suplimentare până când se decide un câștigător. Punctele se contorizează la încheierea fiecăreia dintre partide după cum urmează: după ce fiecare echipă și-a lansat cele opt pietre, echipa cu piatra cea mai apropiată de centru (tee) câștigă acea partidă; echipei câștigătoare i se acordă apoi un punct pentru fiecare piatră proprie care se află mai aproape de tee decât cea mai apropiată piatră a adversarului. Doar pietrele care se află în casă sunt luate în considerare în punctaj. O piatră se află în casă doar dacă se află în zona cu un diametru de de 3,6 m sau orice parte a marginii acesteia se află atinge marginea inelului. Dacă la niciuna dintre echipe nu are pietre în casă acea partidă este considerată nulă.
În speranța că v-am trezit înteresul în legătură cu acest joc, vă dorim vizionare și de ce nu participare plăcută!
Notar public, Paul Manole