Press "Enter" to skip to content

Despre Ucraina, azi, în alt fel
Martie 2022

În lumina acestor vremuri, Ucraina pare țara din care oamenii fug de teama războiului. Țara oamenilor care vin la noi să primească ajutor. Am crede că tot ce au nevoie sunt o masă caldă, niște haine de schimb și un loc unde să se odihnească. Ei au nevoie însă, cel mai tare, să se poată întoarce acasă.

Prin Maryna am descoperit, în ultimele zile, o altă față a Ucrainei. De câteva zile, Maryna face parte din familia mea împreună cu fiul ei de 5 ani. A terminat ca și noi o facultate de drept, a lucrat în Ministerul Justiției și, până la război, coordona un proiect cu finanțare din Norvegia. Azi poartă încă în buzunare, bucățele de hârtie pe care a scris în grabă numele și numerele de telefon ale persoanelor care ar putea fi contactate în caz de urgență. Dacă cineva i-ar răpi sau i-ar răni.

Am vorbit cu ea despre 8 Martie, despre tradiții dar și despre sistemele noastre de drept. Am înțeles că avem multe de învățat unii de la alții și că pacea ne-ar fi ajutat în multe feluri.

Am descoperit, de exemplu, că ea nu are nevoie de 10 bibliorafturi de acte pentru a face dovada identității, a legăturii sale de rudenie cu copilul sau a taxelor pe care le-a plătit sau ar trebui să le plătească. Totul se află într-o aplicație, pe telefon, realizată și susținută de guvern. Se numește DIIA și, din ea, poate accesa totul: actul de identitate, certificatul de naștere al copilului, certificatul COVID, datele sale medicale, impozitele plătite. Poate dona armatei cei 40 de dolari la care ar fi avut dreptul pentru că s-a vaccinat. Și poate accesa informații utile care îi pot fi vitale în aceste zile. Toate prin aplicația de pe telefonul mobil dezvoltată sub sloganul: ”Statul care ajută nu complică”.

Aplicația funcționează și pentru companii. Registrul Comerțului, evidența proprietăților și serviciile locale sunt toate integrate aici. Pentru a obține autorizația de construire nu e nevoie așadar să alerge sau să acceseze bazele de date ale mai multor autorități, totul este integrat în aplicația DIIA. Aici încarcă actele necesare și tot aici primește solicitantul autorizația.

Un alt ajutor vine prin e-CHILD, aplicația care permite mamelor, imediat ce copilul se naște, să obțină certificatul de naștere, să țină evidența vaccinurilor și chiar să primească alocația. Nu, nu trebuie să alerge și să aștepte la 10 ghișee.

Instanțele funcționează, în cele mai multe cauze, încă dinainte de pandemie, în sistem de videoconferință. Dacă ai un litigiu, îți faci un cont unde încarci documentele pe care vrei să le depui instanței și în care primești orice act de procedură. Dacă nu poți sau nu vrei să te prezinți la termen, te poți conecta din același cont la ședință și participi prin legătură video la proces.

Cât despre notari, aceștia sunt de stat sau privați. Cei mai mulți oameni îi aleg pe cei privați pentru că, deși costă puțin mai mult, serviciile lor sunt de calitate și timpul de așteptare este mult mai mic.

Cu siguranță, multe lucruri nu funcționează cum trebuie nici în Ucraina. Corupția este mare, oamenii sunt nemulțumiți de cei mai mulți lideri, cea mai mare parte a populației trăiește în condiții proaste. Își doreau, ca și noi, reforme mai ample, politicieni onești și un nivel decent de trai pentru toată lumea. Azi își doresc doar să poată rămâne acasă.

Ziua de 8 Martie este și în țara lor, ziua femeilor. De obicei, femeile stau acasă, cu familia, primesc flori și sărbătoresc. Anul acesta sunt pe drumuri, sperând în bunăvoința străinilor. Asta este ceea ce aduce războiul, indiferent între cine și cine se poartă, indiferent de cine are dreptate.

Notar public, Mihaela Durnescu