Press "Enter" to skip to content

PhonePOS pentru notariat
Iunie 2022

Prin e-learning, e-commerce, e-book, e-medical e-CNPB sau i-Not, suntem mereu conectați, bucurându-ne de avantajele pe care tehnologia ni le aduce. În fiecare zi descoperim soluții tehnice ce ne pot îmbunătăți viața sau ușura activitate. Până de curând, plata taxelor notariale nu putea fi imaginată altfel decât în numerar. Azi, prin acest articol, colegul nostru ne vorbește despre o aplicație mobilă care transformă orice terminal Android (deocamdată) într-un dispozitiv ce poate accepta plăți contactless.

În anul 1965, Gordon Moore, co-fondator Intel, a afirmat că numărul de componente din circuitele integrate s-a dublat anual de la invenția circuitului integrat (ce a avut loc în anul 1958), susținând că trendul va fi ascendent pentru cel puțin încă 10 ani. În zilele noastre, această lege (care îi poartă numele – Legea lui Moore) este încă valabilă, noile revizuiri ale acesteia vorbind despre o rată de dublare la fiecare 3 ani (începând cu finalul anului 2013) și o posibilă cădere în desuetudine pentru aceasta în jurul anului 2025. Avansul tehnologic din ultimii ani a adus cu sine schimbări radicale ale aspectelor cotidiene, atât pozitive, cât și negative, de multe ori viteza evoluției din anumite domenii fiind superioară capacității oamenilor de a o asimila și integra în viața de zi cu zi.

Notariatul român a fost și este influențat de această ”digitalizare”, ca orice alt domeniu, cu toate că în multe aspecte ale acestuia, tehnologia poate fi un pericol pe termen lung sau chiar reprezenta un factor de dispariție (pe care personal nu o consider realizabilă în acest moment) a profesiei în sine. Avantajele aduse de tehnologiile noi și implementarea unor proiecte în activitatea notarială care facilitează lucrul în birou sunt însă de necontestat, exemple fiind nenumărate: registrele electronice notariale, i-Not, interconectarea cu baza de date a D.E.P.A.B.D. etc. Cu fiecare an, instrumentele ce ne stau la dispoziție sunt mai diverse, mai bine puse la punct, sporind totodată și siguranța circuitului civil, respectând și principiul ”work smarter, not harder”.

Având în vedere cele de mai sus și conștientizând importanța digitalizării în cadrul fluxului de lucru al unui birou notarial, aș dori să prezint un instrument lansat recent, anume POS-ul pe telefon (sau phonePOS/softPOS). Conform ultimelor date statistice, valoarea totală a tranzacțiilor procesate online cu cardul a crescut cu 55% în 2021, față de anul precedent, iar numărul tranzacțiilor de plată cu carduri emise de prestatori de servicii de plată rezidenți a avansat cu 61% în iunie 2021, față de iunie 2019, până la 327 milioane, de la 203 milioane, în anul pre-pandemie (valoarea tranzacțiilor fiind de cca. 41 miliarde lei, față de 26 miliarde lei în 2019). Cu toate că în societatea românească numerarul încă este cel mai răspândit în plățile de retail, trecerea la contactless (cashless) s-a accentuat în ultimii ani, pe fondul digitalizării serviciilor bancare, aceste instituții venind constant în întâmpinarea nevoilor clienților cu diverse instrumente inovative.

Ce reprezintă de fapt acest phonePOS? Nu este altceva decât o aplicație mobilă care transformă orice terminal Android (deocamdată) într-un dispozitiv ce poate accepta plăți contactless, prin utilizarea tehnologiei NFC – Near Field Technology (sau, pe scurt, este asimilat unui dispozitiv POS clasic). Se pot accepta plăți cu cardul (debit, credit, pre-paid), smartwatch, telefon (Apple Pay, Google Pay, FitBit Pay, GarminPay). Este tipul de POS cel mai ușor de obținut, se poate achiziționa rapid indiferent de localitatea din România în care ne aflăm, fiind foarte ușor de întreținut, modern și practic. Oferă același nivel de securitate ca și un POS clasic, se poate urmări în timp real evoluția vânzărilor, se pot extrage rapoarte, iar confirmarea plăților se face în mod electronic, fără consum de hârtie, fiind totodată prietenos cu mediul înconjurător. Aplicația instalată pe terminal folosește datele mobile sau rețeaua Wi-Fi, iar unul dintre avantajele principale este flexibilitatea, în sensul că terminalul poate fi luat peste tot, administrarea acestuia (sau acestora, dacă sunt mai multe la număr) și accesul personalului la el realizându-se cu ușurință. Se elimină totodată costurile suplimentare asociate dispozitivelor POS tradiționale. Aplicațiile mobile sunt certificate din punct de vedere al securității tranzacțiilor, sub 100 lei nemaifiind necesară introducerea codului pin al cardului, iar pentru tranzacțiile peste această valoare, securitatea datelor este asigurată de soluția inovativă numită ”Pin on glass”, certificată sub standardele Visa și Mastercard. Criptarea datelor este de asemenea asigurată, iar protecția la atacurile cibernetice este sporită.

În concluzie, tranzacțiile cu cardul sunt din ce în ce mai numeroase în ziua de astăzi, iar biroul notarial ar trebui să dispună de această modalitate de plată a taxelor de către clienți, atât din punct de vedere al celerității procedurii, cât și din prisma plafoanelor de încasare numerar introduse de legislația privind disciplina financiară (la sume mari nu rămâne decât varianta plății prin ordin de plată bancar, deoarece se depășește plafonul de încasare cash de către biroul notarial – fie 5.000 lei pentru persoane juridice, fie 10.000 lei pentru persoane fizice). Mai multe detalii despre pachetele ofertate se pot găsi pe site-urile web ale instituțiilor bancare care oferă deja această soluție de generație nouă.

Alexandru Popa, notar public