Încheiem, în curând, un nou an. Privind în urmă, vom vedea multe lucruri care ne vor bucura și câteva ce ne vor întrista. Fiecare dintre cele bune au fost ocazii minunate pentru a fi și construi împreună. Un an în care am făcut ceva pentru noi, dar și câte ceva pentru ceilalți.
Ne-am mutat într-o casă nouă, un spațiu mai bun pentru proiectele în derulare, dar și pentru cele multe la care ne gândim. A fost un efort substanțial și un rezultat în așteptarea căruia am fost nevoiți să facem câteva sacrificii materiale. Cu toate acestea, am găsit mereu resurse și, cu susținerea voastră, am reușit să ducem la bun sfârșit și proiectele sociale în care ne-am propus să ne implicăm.
Împreună cu Fundația noastră am dotat un spital public cu un aparat medical pe care nu și-l putea permite și am umplut sacul lui Moș Crăciun pentru câțiva copii abandonați. Am donat ca să susținem refugiații din Ucraina. Am lansat intranetul într-o aplicație pentru telefonul mobil și am publicat un Ghid GDPR care să ajute notarii în activitatea practică. Am debutat activitatea de control, urmând noi standarde menite să sprijine o viziune unitară cu privire la aceasta. Am publicat cele patru numere ale ziarului Notar de București, cu articole foarte bune, scrise în mare parte de notari valoroși, dar și de invitați ce ne-au onorat cu prezența lor.
În toate am fost împreună. Tineri sau mai puțin tineri, notari de carieră sau proaspăt absolvenți, oameni având cariere valoroase în alte profesii juridice care au ales să continue în notariat, aproape fără excepție, ați spus da, ori de câte ori vi s-a cerut sprijinul. Am fost mândră să vă văd împreună, donând pentru o cauză bună, lucrând în echipă la proiectele noastre sau în jurul bradului de Crăciun și în fața unei orchestre bucurându-vă de muzica ei. Am credința că veți rămâne buni și generoși și în anul ce va veni.
Nu știm cu ce provocări ne așteaptă 2023. Auzim mereu despre crize economice, încercări de a aduce schimbări fundamentale profesiei sau chiar războaie care se extind. Sigur că ne dorim ca ele să nu vină. Dar și de va fi așa, e important să fim pregătiți. Să lăsăm deoparte orgoliile personale, fricile iraționale și grija exclusivă pentru propria persoană și să privim spre ce avem de făcut.
Fără nicio îndoaială, o transformare majoră, așa cum este digitalizarea activității notariale nu trebuie privită ca un scop în sine și nici ca o aliniere la tendințe! Însă trebuie evaluată și implementată, în măsura în care servește nevoilor oamenilor și ale profesiei. În contextul în care instituțiile europene vorbesc despre un deceniu digital și fac strategii până în 2030, și noi trebuie să ne gândim ce vrem să facem în acest deceniu. Ca în multe alte momente istorice pentru profesia noastră, trebuie să fim uniți și pregătiți, trebuie să fim parte a schimbării și nu victimele ei.
În egală măsură este nevoie să privim și înăuntrul nostru. Să nu uităm că orice sistem poate fi distrus din exterior dar, cel mai adesea, el dispare când distrugerea vine din interior. De aceea este important ca, fiecare dintre noi să își cenzureze cu atenție propria conduită și să se îngrijească și de ceilalți. Greșelile sunt omenești și inerente oricărei activități. Acțiunile deliberat în afara normelor legale sunt însă nescuzabile și, în măsura competențelor stabilite prin lege pentru Colegiul Director, trebuie să știți că nu vor fi niciodată trecute cu vederea. Exercitarea atribuțiilor profesionale cu încălcarea legii pune în pericol părțile, succesorii lor, alte persoane ale căror drepturi sunt în legătură cu procedurile în cauză, dar și pe notarii publici de bună credință ce vor instrumenta acte notariale în baza celor emise anterior. Un șir lung de efecte nefericite, uneori chiar neurmărite, se poate produce.
Nu ne dorim și nu ne putem permite ca aceste lucruri să se întâmple. Prin modul în care am acționat fiecare dintre noi și cei ce ne-au precedat, am construit, în zeci de ani, imaginea unui corp de profesioniști de elită care, prin activitatea lor, apără drepturile personale și patrimoniale ale oamenilor. Precum Themis, am ținut mereu în balanță interesele părților. Am avut grijă de cei în nevoie. Nu putem fi acum sau vreodată parte la distrugerea acestei imagini. Acesta trebuie să fie gândul fiecăruia dintre noi, în fiecare zi când deschidem ușa biroului. Nu sunt necesare nici delațiuni din interior și nici atacuri sau intervenții din exterior pentru a atinge acest rezultat.
Îmi doresc ca aceasta să fie o încurajare spre reflecție pentru fiecare dintre noi la acest final de an. Și, dacă am făcut bine, să continuăm așa, iar dacă putem schimba ceva, să o facem!
Vă doresc, așadar, dragi colegi, să încheiați acest an mândri de ce ați realizat și încrezători în ceea ce veți putea face mai bine în anul ce vine! Să rămâneți buni și uniți! Și, înainte de toate, să fiți sănătoși voi și ai voștri! Un an bun!
Laura Badiu, Președintele Colegiului Director