Press "Enter" to skip to content

Via Transilvanica, Drumul care unește
Decembrie 2022

Pornind de la ideea că, în alte țări, așa cum sunt Spania, India sau SUA, astfel de drumuri au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau, Alin Ușeriu, președintele organizației Tășuleasa Social, alături de o echipă de oameni entuziști au pornit, în urmă cu patru ani și jumătate Proiectul Via Transilvanica. Finalizat în vara acestui an, Via Transilvanica a devenit un traseu turistic de 1400 de kilometri care oferă infrastructura necesară, similară altor trasee de acest fel din lume: acces la apă potabilă, cazare și masă dar și la informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica

Via Transilvanica nu este doar un drum pe care poți călători bucurându-te de locurile pe care le străbate, este un proiect care poate inspira. El a unit sute de oameni în jurul unei idei, promovează valori locale prea puțin cunoscute și, mai ales, este o lecție bună despre cum poate fi transpusă în realitate o poveste frumoasă, cu multă stăruință dar și multă muncă. Proiectul demonstrează, încă o dată, că oamenii se pot uni în jurul unui proiect bun, că sunt gata mereu să ajute dacă îi convingi și demonstrezi că în spatele ideii pentru care luptă sunt bune intenții.

Cei 1400 de km ai întregului traseu au fost împărțiți în 7 regiuni istorice și culturale: 138 km prin zone pitorești și monumente de istorie unică în lume ce formează Bucovina, 203 km, prin munți în Ținutul de Sus, 157 de kilometri care traversează teritorii locuite de secui Terra Siculorum, 203 km ce compun porțiunea de traseu prin zona locuită odinioară de sași Terra Saxonum, 278 kilometri ce acoperă ținutul în care sunt concentrate repere ale istoriei dacilor și romanilor Terra Dacica, 224 km străbat Banatul Montan Terra Banatica și ultimii 115 km prin peisaje spectaculoase, din Munții Cernei, prin Herculane și Obârșia Cloșani, spre Dunăre, trecând prin magnificul Parc Național Domogled din România, unul dintre cele mai spectaculoase Parcuri din țară și care formează Terra Romana.

Primii ”drumeți”, inițiatorul Alin Ușeriu și alți câțiva susținători, au avut nevoie de 62 de zile ca să ajungă de la Putna (punctul de pornire) la Drobeta Turnu-Severin (destinația finală). Pe 7 august 2022 și-au pus ștampila în Carnetul Drumețului, s-au fotografiat cu prima bornă, au primit binecuvântarea la mânăstirea Putna și au pornit la drum. În 7 octombrie au ajuns la destinație. O altă echipă condusă de maratonistul Tibi Ușeriu, a avut nevoie de doar de 22 de zile, alergând pe același traseu.

Deși relativ tânăr, acest proiect a strâns deja în jurul său o mulțime de povești frumoase: drumeții povestesc despre ospitalitatea localnicilor din sate care îi întâmpină cu tot felul de bucate tradiționale, despre locurile pitorești și evenimente din viața comunităților: uite așa am aflat că într-un cătun din apropiere de Sighișoara, anul acesta s-a născut primul copil după 47 de ani!

https://www.facebook.com/ViaTransilvanica

Bornele care marchează traseul din kilometru în kilometru sunt și ele un element de atracție: sculptate de artiști sculptori renumiți pe plan național și din străinătate, fiecare bornă are povestea ei ce vine din specificul zonei în care este amplasată. Bornele au fost vândute cu scopul de a aduna banii necesari construcției drumului, fiind cumpărate de sponsori, companii și persoane fizice.

Dacă vă gândiți să vă porniți la drum în primăvară, accesați mai întât site-ul proiectului www.viatransilvanica.com , care vă pune la dispoziție multe resurse importante așa cum este și Ghidul Drumețului care cuprinde informații importante pentru toate etapele de pregătire pentru parcurgerea acestui drum, infrastructura traseului (etapele de parcurs, modalitățile de semnalizare și marcare, hărți, locuri de cazare, locuri critice, echipament etc.), comportamentul adecvat pe parcursul traseului și alte recomandări.

 

 

Și, dacă vă place ideea și vreți să contribuiți la întreținerea și dezvoltarea proiectului, puteți face oricând o donație. Nu uitați că acesta este rezultatul efortului a sute de voluntari! Și așa cum bine știți, numai împreună facem bine!


Asociația Tășuleasa Social