Ziarul nostru a publicat, de-a lungul timpului, mai multe articole despre beneficiile sportului pentru sănătate; alergatul, înotul, fotbalul, skiul, toate ajută corpul să se dezvolte și mențină armonios și sănătos. Cele mai multe sporturi presupun însă efort fizic pe care, fie din cauza vârstei, fie din cauza unor probleme de sănătate, nu îl putem întotdeauna susține.
Yoga pare fi o alternativă bună. Fiind asociată, cel mai adesea, cu reducerea stresului și creșterea stării de bine, aceasta combină activitatea fizică, meditația și practicile de respirație.
Ideea acestui articol mi-a venit după ce o amică mi-a spus că practică yoga de câțiva ani, la recomandarea medicului căruia i s-a plâns de durerile de spate. După o serie de investigații, acesta i-a răspuns că îi poate recomanda o intervenție chirurgicală sau o poate sfătui să încerce yoga.
Yoga recomandată de un doctor? WOW, multă vreme am crezut că yoga e doar un pretext să te vezi cu fetele într-o sală din centru unde îți întinzi puțin brațele și picioarele; că dă bine să postezi ”before yoga/after yoga”. De aici și până la o terapie medicală era cale lungă în mintea mea.
Cercetând legătura sa cu lumea medicală am aflat că termenul modern de „terapie yoga” a fost inventat de Swami Kuvalyananda încă din anii 1920, fiind printre primele persoane care au considerat posibilă măsurarea schimbărilor fizice și fiziologice ca urmare a practicării yoga. Pasiunea sa a adus numeroși cercetători străini în India pentru a studia efectul yoga, acesta reprezentând debutul studiului efectelor specifice ale acesteia în cazul afecțiunile medicale1.
Studiile din ultimii ani confirmă contribuția practicării yoga la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Se consideră că terapia yoga poate fi utilizată pentru a trata sau ameliora simptomele stresului, depresiei, anxietății, PTSD2, schizofreniei, ADHD3, tulburarilor de alimentație, dependențelor, depresiei postnatale.
Condiția fizică poate fi de asemenea îmbunătățită fiind ameliorate durerile de spate, rezolvate unele probleme musculo-scheletice, poate ajuta în diabet, tensiune arterială crescută, parkinson, astm, BPOC4, cancer, HIV, alzheimer, leziuni cerebrale, scleroză multiplă, boli autoimune, IBS5, obezitate, boli de inimă, insomnie, artrită, osteoporoză6.
Tot mai mulți cercetători își îndreaptă atenția asupra acestei terapii iar revistele prestigioase de știință precum Science7 sau Nature8 au publicat în ultimii ani numeroase articole pe această temă. Astfel, s-a demonstrat că tulburările de atenție și memorie pot fi ameliorate prin practicarea yoga, studiul efectuat pe această temă9 subliniind că practicarea yoga ca tratament adjuvant pentru psihoza timpurie, merită o atenție deosebită.
Cercetările au reușit să demonstreze chiar că practica yoga poate avea efecte asupra markerilor imunologici și metilarea ADN-ului, cercetătorii arătând că aprecierile privind impactul molecular al yoga asupra markerilor funcției imune sunt justificate10.
Yoga poate avea efecte nu numai asupra corpului feminin, starea de sănătate a bărbaților putând fi îmbunătățită în acest mod. Astfel, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, exercițiile de yoga perioperatorii au îmbunătățit calitatea vieții, au promovat un răspuns imunitar și au atenuat inflamația la bărbații cu cancer de prostată dintr-un grup de studiu11.
Chris Streeter, profesor asociat de psihologie și neurologie la Facultatea de Medicină a Universității din Boston, a demonstrat că și substanța chimică a creierului GABA12, un neurotransmițător asociat cu controlul anxietății, a atins apogeul la practicanții yoga cu experiență după ce aceștia au executat posturi de 60 de minute. „Aceasta a fost prima dată când oamenii au putut spune că a existat o schimbare în chimia creierului asociată cu yoga”, a subliniat prof. Streeter.
În cadrul studiului, pentru a testa dacă yoga a îmbunătățit starea de spirit și a redus anxietatea mai mult decât alte exerciții fizice, subiecții studiului au fost testați înainte și după o experiență de 12 săptămâni în care au făcut yoga sau au mers pe jos. Activitățile au fost corelate metabolic pentru a implica aceeași cantitate de exercițiu fizic. Rezultatele au fost revelatoare: grupul de yoga s-a simțit în mod constant mai bine, în funcție de diverși indicatori de dispoziție și anxietate. La o oră după yoga, au fost raportate schimbări semnificative: revitalizare, liniște, pozitivitate și creșteri ale nivelurilor de GABA13.
Potrivit www.health.com, adăugarea yoga la o rutină obișnuită de antrenament ajută la scăderea tensiunii arteriale sistolice și a frecvenței cardiace în repaus la adulții cu hipertensiune arterială.
Practicarea unor sesiuni specifice de yoga poate îmbunătăți substanțial și calitatea somnului. Insomnia pare a fi o problemă acută a zilelor noastre, aceasta aflându-se într-o strânsă legătură cu stresul de peste zi, fiecare dintre cele două (stresul și insomnia) determinându-se una pe cealaltă. Un studiu efectuat în anul 2017, la care au participat 2.325 de adulți din Marea Britanie, a relevat faptul că problemele de somn sunt extrem de frecvente în rândul adulților, acestea determinând serioase probleme de sănătate. Din rezultatele studiului a rezultat că două treimi (67%) dintre adulții din Marea Britanie suferă de tulburări de somn și aproape un sfert (23%) nu reușesc să doarmă mai mult de cinci ore pe noapte. Din același studiu a rezultat că mai mult de una din zece persoane ia pastile de dormit (13%) sau bea alcool (13%) pentru a ajuta somnul. Un sfert (26%) dintre adulții din Marea Britanie au declarat că îmbunătățirea somnului este cea mai mare ambiție a lor de sănătate14. Într-o carte foarte populară despre importanța somnului15, profesorul Matthew Walker ne arată beneficiile somnului. Un somn bun ne poate ajuta să ne vindecăm fizic, să ne recuperăm după boală, să facem față stresului, și să ne îmbunătățim abilitățile motorii. Un somn bun de noapte nu înseamnă doar numărul de ore dormite, ci și calitatea acelui somn.
Dar cum să obținem un somn bun? Mai multe studii au demonstrat că yoga poate ameliora insomnia. O cercetare din 2019, ale cărei rezultate au fost publicate de National Library of Medicine, a concluzionat că practicarea regulată a yoga poate ajuta oamenii să gestioneze simptomele insomniei – ajutându-i să adoarmă mai repede, să doarmă mai mult și să se întoarcă la somn dacă se trezesc noaptea.16
Cred aceste studii ne pot oferi argumente suficiente pentru a încerca. Dacă adăugăm și faptul că internetul abundă de resurse de calitate pentru o practică sigură în confortul casei noastre, cu siguranță vom fi motivați să pornim pe acest drum.
Mihaela Durnescu, notar public