Press "Enter" to skip to content

Notari de București, la Primul Campionat Mondial de Fotbal al Notarilor
Iunie 2023

În perioada 14-18 iunie 2023 s-a desfășurat la Bilbao, Spania, prima ediție a Campionatului Mondial de Fotbal al Notarilor. Cincisprezece echipe din Europa și America de Sud au concurat pentru titlu, una dintre ele fiind echipa notarilor români, fondată doar cu un an în urmă. Deși foarte tânără (și ca medie de vârstă dar și ca experiență în participarea la astfel de competiții), echipa notarilor români a reușit să obțină rezultate extraordinare, reușind 5 victorii, un meci egal și suferind doar o înfrângere din cele 7 meciuri disputate. Ne-am bucurat cu toții de succesul lor și, pentru că eram siguri că vreți să aflați mai multe despre ei, i-am rugat să răspundă la câteva întrebări pentru ziarul nostru.

N.B. Ne bucurăm pentru reușita voastră, ne-ați făcut să ne simțim tare mândri. Cum a fost, pentru voi, aventura spaniolă?

Răvan Miclescu: Per ansamblu, experiența a fost una extraordinară din mai multe puncte de vedere:

1. Din punct de vedere al colectivului și al echipei, fiind un grup foarte unit și omogen, și totodată din perspectiva sportivă și colegială, creându-se o atmosferă foarte plăcută și motivațională pentru o reușită sportivă;

2. În ceea ce privește organizarea campionatului mondial de către omologii noștri spanioli, totul a fost la superlativ, de la asigurarea transportului, (inclusiv preluarea de la aeroport și drumul către stadion zi de zi, stabilit conform programului organizatoric) la cazarea impresionantă într un hotel de 5*, la desemnarea unui reprezentant care s-a ocupat de fiecare detaliu;

3. Intreaga experiență a privit, pe lângă partea sportivă, și socializarea cu alți colegi notari din țările participante. Petrecerea de deschidere a campionatului mondial a fost organizatî la Muzeul Guggenheim, unde ne-am bucurat de operele de artă din cadrul muzeului și totodată de un cocktail party, ocazie cu care am ajuns să ne cunoaștem mai bine colegii.

4. A doua zi a debutat cu meciurile din prima grupă, care au avut loc la baza sportivă a echipei Athletic Bilbao, iar seara am vizitat stadionul San Mames sau “La Catedral”, stadionul echipei Athletic Bilbao, unde a avut loc cel de al doilea cocktail party, de această dată într-un cadru mai relaxat.

5. În cea de a treia seară toate delegațiile sportive au fost invitate la un restaurant recunoscut ca având 2* Michelin.

6. Iar în ultima seară, a avut loc decernarea premiilor și trofeelor echipelor participante și câstigătoare, evident, în cadrul unei cine festive.

7. Din punct de vedere sportiv, organizarea, din nou, a fost extraordinară, toate meciurile din grupe ale campionatului mondial având loc la baza sportivă a echipei Athletic Bilbao, urmând ca finala mică și finala mare să se joace pe stadionul San Mames.

După cum am zis, experiența trăită la campionatul mondial de fotbal al notarilor, a fost una excepțională și asteptăm cu nerăbdare urmatorul turneu sau urmatoarea competiție de la care să ne întoarcem cu un trofeu!

N.B Cât de greu a fost să obțineți un rezultat atât de bun? V-ați pregătit mult timp înainte de campionat?

Mozoc Vlad: Având în vedere că am reușit să creăm un grup atât de unit, într-un timp relativ scurt, un grup care a desfășurat toate activitățile cu plăcere și seriozitate, rezultatele bune nu au întârziat să apară și au venit de la sine. După cum bine știți, din această echipă fac parte notari din toate părțile țării, iar o pregătire colectivă a fost destul de greu de organizat, reușind să avem doar două întâlniri la nivel național, în proximitatea evenimentului de la Bilbao. În aceste condiții, baieții au dat dovadă de o implicare desăvârșită și fiecare a încercat să aibă o serie de antrenamente individuale, de câteva ori pe săptămână. Am observat cu placere constanta motivare reciprocă pe care au afișat-o toți componenții echipei. De peste două luni, grupul nostru de whatsapp a fost sursa de motivație sportivă, întrucât fiecare a postat câte un exercițiu fizic, câte o poză sau o filmare cu pregătirea fizică pe care o întreprindea.

În urmă cu 3 luni jumătate, am fost supus unei intervenții chirurgicale, pentru refacerea meniscului fracturat în 4 locuri, iar șansele mele de a participa la acest campionat mondial au scăzut considerabil. Vă pot mărturisi că pentru mine, implicarea și susținerea de care au dat dovada băieții a fost vitală, întrucât au reușit să mă capaciteze în a mă recupera mult mai rapid decât anticipaseră inițial medicii. Deși, nu am fost la capacitate maximă la momentul campionatului, văzând determinarea și entuziasmul colegilor, durerile și problemele la genunchi au trecut în plan secundar și am reușit să performăm cu toții la același nivel ridicat. Suntem cu totii nerăbdători să ne revedem cât mai curând și să avem șansa de a participa la alte ediții ale campionatelor internaționale. Avem o revanșa de luat! 😉

N.B. Cum s-au prezentat echipele din celelalte țări?

Remus Diaconescu: Unicitatea evenimentului a fost relevată prin entuziasmul tuturor membrilor delegațiilor participante. Dacă în cadrul recepției de primire, organizate anterior primei zile de desfășurare a Campionatului Mondial, atmosfera a fost puțin mai rezervată din cauza presiunii meciurilor ce urmau și a barierelor lingvistice, în zilele ce au urmat, persoanele participante au abordat o poziție amicală, mult mai destinsă, în care barierele au fost depășite de buna-dispoziție a participanților.

Organizarea evenimentului, de către țara gazdă, Spania, a fost excepțională, iar ca un răspuns la această organizare impecabilă toate echipele participante au tratat cu multă seriozitate această competiție internațională, fiind motivate atât fizic, cât și psihic, dovadă fiind ambiția arătată în timpul meciurilor, dublată de fair-play-ului aferent, în teren și în afara acestuia, demn de profesia pe care cu toții o reprezentam. Trebuie arătat, totuși, că această abordare încrâncenată a participanților se „topea” odată cu părăsirea terenurilor de joc și locul acesteia era luat de o dulce socializare ce avea la bază respectul pe care fiecare îl arăta fratelui notar din altă țară.

Din punct de vedere fotbalistic părerea mea este că toți participanții s-au ridicat la un nivel bun pentru niște amatori ai fotbalului, dar profesioniști ai dreptului, pregătindu-se fizic, anterior Campionatului Mondial, iar Uniunile Naționale au făcut eforturi pentru a sprijini participanții, astfel încât toate echipele au fost la înălțimea acestui eveniment, inclusiv din punct de vedere logistic, fiind dotate cu echipamente oficiale de joc ale echipelor naționale de fotbal, care să pună în valoare mândria națională a fiecărei reprezentative.

În cadrul competiției fiecare delegație și-a exprimat identitatea națională în propria manieră (de la veselia argentiniană și italiană, „căldura” peruană, jovialitatea olandeză, până la seriozitatea germană), făcând ca această competiție să fie extrem de diversificată cultural.

N.B. Sunteți o echipă din care fac parte notari publici din mai multe Camere, din toată țara, cum ați reușit să deveniți, într-un timp atât de scurt, o echipă așa de valoroasă?

Daniel Gutnic: Ca echipă de notari publici din mai multe Camere din toată țara, am reușit să devenim o echipă valoroasă într-un timp atât de scurt datorită implicării și devotamentului nostru, precum și prin angajamentul nostru comun pentru evoluție și colaborare. Există câteva elemente cheie care au contribuit la succesul nostru rapid:

– Colaborare și încredere reciprocă: Am înțeles că puterea unei echipe stă în capacitatea sa de a colabora. Am încurajat spiritul de echipă și am împărțit responsabilitățile în mod echitabil.

-Devotament, disciplină și pasiune: Fiecare membru al echipei a fost extrem de devotat, disciplinat în pregătirea sa și pasionat de fotbal. Am investit timp și efort pentru a ne pregăti fizic și tehnic, chiar și pentru a înțelege tactici prezentate de antrenorul echipei, tactici care au fost asimilate într-o perioada foarte scurtă de către colegi, uneori chiar de la meci la meci. Sperăm ca această pasiune comună să ne unească și să ne dea energia necesară pentru a atinge performanțe remarcabile.

-Inspirarea prin experiență: Unii dintre membrii echipei noastre au avut deja o carieră în fotbal și au adus cu ei cunoștințe și abilități deosebite. Prin exemplul lor și prin implicarea lor în antrenamente și meciuri, au inspirat și au motivat ceilalți colegi să-și depășească limitele și să se dezvolte la un nivel superior.

Prin implicarea și devotamentul membrilor noștri am reușit să creștem și să ne afirmăm rapid în calitate de echipă valoroasă de notari publici. Suntem dornici să continuăm acest proiect și să reprezentăm cu mândrie profesia și țara.

N.B. Am văzut că ați avut cu voi o galerie serioasă, cum a fost să îi știți alături?

Sergiu Ionuț Lutan: Participarea la Campionatul Mondial de fotbal al Notarilor a fost o experiență extraordinară, iar galeria pe care am avut-o alături de noi a fost un adevărat privilegiu. Să știm că am avut susținerea lor continuă, din prima până în ultima zi a campionatului, a reprezentat o sursă inestimabilă de inspirație și determinare pentru întreaga noastră echipă. Prezența lor în tribune ne-a adus un plus de energie și entuziasm în fiecare moment al competiției. În fiecare încurajare și în fiecare zâmbet am simțit sprijinul lor necondiționat. Nu doar că au fost alături de noi fizic, dar au fost alături de noi cu sufletul, transmițându-ne încredere și determinare să dăm tot ce avem mai bun. Pe parcursul competiției am avut momente de triumf, dar și momente dificile, însă, în fiecare situație am simțit susținerea lor neclintită. Au rămas alături de noi indiferent de rezultatul obținut, încurajându-ne să ne ridicăm, să învățăm din fiecare experiență și să mergem mai departe. Au apreciat eforturile noastre de a reprezenta cu mândrie notariatul român. Au fost un suport esențial în reușita noastră, dându-ne încredere că ceea ce facem are o semnificație și că suntem sprijiniți de o comunitate puternică. Suntem recunoscători că i-am avut alături și că ne-au sprijinit în această călătorie. Susținerea lor continuă a transformat competiția într-o experiență cu adevărat memorabilă. Le mulțumim că au fost alături de noi și și-au făcut vocea auzită în fiecare moment. Fără ei reușita nu ar fi fost la fel de dulce.

N.B. Ce urmează?

Bogdan Miclescu: Într-adevăr, ce urmează? Pe termen scurt, responsabilitatea de a organiza Cupa Justiției ne revine nouă, Asociației Sportive a Notarilor din România, având în vedere că echipa Camerei Notarilor Publici București, a reușit și a câștigat ultima ediție. Acest eveniment este programat pentru luna septembrie sau octombrie a acestui an. Pentru prima dată în istoria sa, notariatul român va fi reprezentat de minim două echipe, în cadrul acestui eveniment. A doua echipă de notari este formată din bunii noștri prieteni din Transilvania, care au și ei o echipă foarte puternică. Din conversațiile pe care le-am avut cu colegii noștri din diverse țări la evenimentul care a avut loc în Bilbao, se pare că s-ar putea să fim invitați la un mini-turneu organizat de notarii din regiunea respectivă, alături de alte trei echipe. Cu toate acestea, nu pot să ofer mai multe detalii până când nu avem o confirmare oficială.

Obiectivele noastre majore pentru perioada 2023-2024 sunt clar stabilite. Așa cum am menționat mai devreme, eu, alături de colegii mei din Camera Notarilor Publici București, ne propunem să câștigăm Cupa Justiției pentru C.N.P.B. în această toamnă. Apoi, până în anul 2024, sperăm că la nivel național, vom fi invitați să participăm la Campionatul European al Notarilor. Această competiție se desfășoară de aproximativ 35 de ani, însă România nu a participat niciodată. Competiția se desfășoară într-un sistem de ligă cu opt echipe, iar câștigătoarea este echipa care acumulează cele mai multe puncte la finalul tuturor meciurilor. Este esențial să înțelegem că, în ultimii 35 de ani, notarii europeni au construit relații incredibile cu colegii lor din alte țări prin intermediul acestor turnee și campionate. Participarea noastră este vitală nu doar pentru a ne afirma pe scena europeană, care este a doua noastră casă după România, dar și pentru a le oferi colegiilor noștri din alte țări șansa de a ne cunoaște mai bine și de a recunoaște forța pe care am demonstrat-o ca echipă de fotbal. Am încredere că organizatorii evenimentului, în acest caz cehii, vor lua în considerare performanțele noastre și ne vor invita, făcând din noi al nouălea stat participant și asigurându-ne un loc și în competițiile viitoare.

N.B. Mult succes, dragii noștri, fie ca exemplul vostru de muncă, dăruire, spirit de echipă și succes să fie replicat cât mai des în notariatul românesc!

Notar de București