De fiecare dată când auzim despre conceptul de mentalitate deschisă ne place să credem că facem parte dintre cei care îmbrățișează prin felul lor de viață și comportament acest deziderat. Ca părinți, parteneri, în activitatea profesională, cu toții folosim sintagma amintită cu o ușurință care o duce deseori în desuet, dar puțini conștientizăm ce înseamnă cu adevărat mentalitate deschisă. Ca și în cazul comunicării, un alt concept folosit până la golirea semantică, mentalitatea e uzitată de mulți, dar înțeleasă de puțini și aplicată în viața reală de o minoritate îngrijorătoare.
Un curs despre mentalitate deschisă include subiecte precum conștientizarea propriilor prejudecăți, flexibilitatea mentală, capacitatea de a accepta și de a învăța din feedback-ul celorlalți, gândirea critică și explorarea ideilor noi. Acesta poate oferi instrumente practice și exerciții pentru dezvoltarea unei mentalități deschise, care să sprijine creșterea personală și interacțiunile eficiente în diferite contexte sociale și profesionale.
O mentalitate deschisă este esențială într-o lume în continuă schimbare și evoluție. Aceasta oferă o viziune flexibilă asupra lumii, permițându-ne să ne adaptăm mai ușor la noi idei, perspective și situații. Cu toții avem noțiuni disparate despre mentalitate deschisă, dar, structurat și aplicat, ideile capătă consistență.
Atunci când am început primul modul, recunosc că eram puțin sceptică, în sensul pe care îl știm cu toții … acele echipe drăguțe din team-building care ne distrează constructiv. De data asta nu a fost așa. Am câștigat o serie de cunoștințe, mi-am sedimentat altele și am descoperit unde sunt vulnerabilă.
În primul rând e necesar să fim adaptabili. Într-o lume dinamică, adaptabilitatea este crucială pentru a ne menține relevanți și pentru a reuși în diverse domenii. O mentalitate deschisă ne ajută să ne adaptăm rapid la schimbările inevitabile. De asemenea, am realizat că învățarea chiar e un proces continuu. Abilitatea de a învăța și a accepta idei noi ne permite să creștem și să ne dezvoltăm constant. O minte deschisă ne încurajează să căutăm mereu cunoștințe și să ne îmbunătățim abilitățile.
Deși credeam că sunt o persoană destul de tolerabilă, cursul de mentalitate deschisă mi-a accentuat respectul pentru diversitate. O mentalitate deschisă ne ajută să apreciem diversitatea culturală, socială și de idei. Ne permite să înțelegem și să acceptăm diferențele dintre oameni, ceea ce poate conduce la colaborări mai armonioase și mai productive.
Cred că echipa cu care am colaborat în această experiență m-a ajutat să fiu un notar mai bun. Prin abilitatea de a asculta și de a înțelege diversele perspective, o minte deschisă facilitează comunicarea și creează relații mai bune cu cei din jur. De asemenea, te ajută să gestionezi mai bine schimbările. Într-o lume în continuă schimbare, abilitatea de a-ți adapta gândirea și acțiunile este crucială. Acest curs de mentalitate deschisă m-a ajutat să gestionez mai bine schimbările și provocările din viața mea.
O ultimă dimensiune unde mi-am îmbunătățit competențele în urma acestui curs a fost capacitatea de a accepta noul și a-l gestiona în carieră și în viața privată. Sunt mai confortabilă în a explora noi idei, concepte și perspective, extinzându-mi orizonturile și îmbogățindu-mi cunoștințele. Întotdeauna am fost o persoană deschisă, dar unele bariere pot fi depășite doar internalizându-le.
În general, urmarea unui curs de mentalitate deschisă poate să îți ofere instrumentele și cunoștințele necesare pentru a naviga mai bine în lumea în schimbare constantă și pentru a-ți maximiza potențialul personal și profesional. Cu toții știm metafora paharului în conturarea noastră ca oameni. Într-un pahar plin, cu vârf, simbolul omului autosuficient și plin de certitudini, nu mai poți turna nimic. Este bine, dacă tot vorbim de mentalitate deschisă, să fim pahare în care viața, experiența și cei din jur mai pot turna sau desăvârși cele existente.
Eu am încercat și nu am regretat. Voi ce spuneți? Aveți deschiderea măcar să încercați?
Iulia Busuioc, notar public