Press "Enter" to skip to content

DESPRE DEBATE
Decembrie 2024

Notar de București:

Domnule Robert Ciugolia, avem rugămintea să ne spuneți în câteva cuvinte în ce constă disciplina debate-ului, cui se adresează și care sunt scopurile urmărite de cei care o practică.

Robert Ciugolia:

Dezbaterile sunt un sport al minții ce implică argumentare structurată, gândire critică și exprimare clară. Se adresează elevilor, studenților sau oricărei persoane interesate de dezvoltarea abilităților de comunicare. Scopul este îmbunătățirea capacității de analiză, persuasiune și colaborare. Forma în care noi o practicăm presupune două echipe, una pro și alta contra, unei teme date, dezbaterea desfășurându-se cu discursuri succesive din partea ambelor echipe.

Notar de București:

Putem, deci, spune că dezbaterile sunt un sport al minții asemănător șahului. Cum a apărut această disciplină și cum s-a dezvoltat de-a lungul timpului? Unde se practică și cum stă România la acest capitol?

Robert Ciugolia:

Dezbaterile au rădăcini în Grecia Antică și s-au dezvoltat ulterior prin sistemul educațional britanic, fiind preluate și în parlament. În prezent, se practică la nivel global, în școli, universități și competiții internaționale. România are o comunitate în creștere de circa 2.000 de beneficiari, participând activ la competiții naționale și internaționale.

Notar de București:

Care este profilul participantului la acest tip de dezbateri, cum se pregătesc pentru concursuri, ce obiecte de studiu implică și cum sunt ghidați în acest scop?

Robert Ciugolia:

Participanții sunt curioși, analitici și pasionați de învățare. Pregătirea implică studierea temelor, practicarea structurilor de argumentare și antrenamente cu mentori sau cluburi de dezbateri. Temele abordate sunt alese dintr-o paletă foarte largă a intereselor publice: economie, mișcări sociale, politică, relații internaționale și chiar sport.

Notar de București:

Care sunt beneficiile acestei activități educaționale pentru copiii care o practică?

Robert Ciugolia:

Dezbaterile îmbunătățesc abilitățile de comunicare, gândirea critică, încrederea în sine și capacitatea de a colabora. De asemenea, contribuie la o înțelegere mai profundă a diverselor subiecte globale.

Notar de București:

Vă rugăm să ne vorbiți și despre participarea elevilor din România la concursurile internaționale. Cum este selectată echipa, cum sunt pregătiți copiii și care sunt rezultatele noastre în competițiile cu alte țări?

Robert Ciugolia:

Echipa este selectată anual în urma unui proces destul de riguros coordonat de echipa ce va antrena lotul național. În urma selecției, alegem în general 9 tineri de liceu, care ulterior vor fi triați pe parcursul anului până când vor rămâne 5 elevi ce ne vor reprezenta la Campionatul Mondial. În termeni de rezultate recente, ne mândrim că suntem vicecampioni europeni în exercițiu, iar în ceea ce privește participarea la Campionatul Mondial, cel mai bun rezultat a fost accederea până în sferturile de finală în anul 2020.

Notar de București:

Bănuiesc că acest gen de participare și performanță nu este chiar ieftină. Cam la ce sume se ridică bugetul ideal pentru a putea avea un randament optim și care sunt sursele de finanțare pentru acesta? Cum ne situam față de alte țări cu tradiție în domeniu?

Robert Ciugolia:

Costurile variază foarte mult în funcție de competițiile de pregătire la care alegem să participăm, dar mai ales de locația în care va avea loc Campionatul Mondial. Anul acesta, mondialele se desfășoară în Panama, ceea ce atrage după sine niște costuri foarte mari. Estimăm că bugetul total necesar al echipei se învârte în jurul sumei de 30.000 de euro. Sursele noastre de finanțare au fost obținute mereu din puteri proprii și aproape exclusiv din zona privată, fără să beneficiem de vreun ajutor guvernamental semnificativ.

Notar de București:

Există posibilitatea urmăririi acestui tip de competiții ca spectator?

Robert Ciugolia:

Absolut, și chiar recomandăm cât mai multor tineri să participe în calitate de spectatori, dar chiar și părinților care au sau urmează să aibă copii în învățământul liceal, pentru a putea vedea cu ochii lor beneficiile acestui sport. Un prilej excelent va fi Campionatul European de Dezbateri pentru Liceeni, ce va avea loc la București în perioada 27 februarie – 2 martie.

Notar de București:

În încheiere, vă rugăm să ne spuneți cum poate un copil interesat de debate să ia contact cu această disciplină.

Robert Ciugolia:

ARDOR are cluburi de dezbateri în majoritatea orașelor mari din țară. Aceste cluburi sunt afiliate direct unor licee, unde elevii se pot pregăti prin întâlniri săptămânale de club sub îndrumarea unui instructor sau a unui profesor de debate. Oricine dorește să facă debate și nu cunoaște un club în care poate face asta ne poate contacta direct fie prin e-mail, fie prin social media, și de acolo îi putem îndruma către asociațiile regionale sau direct către cluburile de dezbateri din zona respectivă.

Notar de București:

Vă mulțumim și vă dorim succes!

A consemnat pentru dvs. Paul Manole

Comments are closed.