În esență acest regim implică: mănâncă ceea ce vrei cinci zile pe săptămână, taie dramatic caloriile pentru două. Dietă care îți oferă șansa să ții cură doar cu jumătate de normă și care îți permite să mănânci prăjitură cu ciocolată, dar să slăbești, fiind una foarte la modă în ultimii ani.
Practica postului există de ani de zile, cu studii efectuate pentru a descoperi efectele potențiale încă din anii 1940. Cu toate acestea, zorii anului 2013 au dat naștere unei noi interpretări asupra unei practici care fusese asociată mai frecvent cu ritualuri religioase sau chiar cu proteste politice. Postul intermitent, o minune pentru scăderea în greutate (cu alte beneficii potențiale pentru sănătate, dar încă nedovedite) a fost îmbrățișat de comunitatea celor preocupați de siluetă, care căută o soluție pentru a putea mânca cam orice majoritatea timpului, dar cu efectul pierderii în greutate.
Postul pentru pierderea în greutate a fost de fapt pus în mișcare în august 2012, când BBC a difuzat un episod din seria Horizon numit „Mănâncă repede și trăiește mai mult”. Medicul și jurnalistul Michael Mosley a prezentat dieta ca fiind „cu adevărat revoluționară” și, ca rezultat, a publicat cartea „The Fast Diet” în ianuarie 2013.
La o lună după publicarea cărții lui Mosley, fostul jurnalist de la BBC, Kate Harrison și-a lansat versiunea intitulată The 5:2 Diet Book. Recomandările din ambele cărți variază ușor, deși principiile generale ale dietei rămân aceleași.
Simplitatea dietei și faptul că poți mânca cam ceea ce îți place cinci zile pe săptămână sunt cheia popularității sale. Persoanelor interesate li se recomandă să consume un număr „normal” de calorii cinci zile pe săptămână și apoi, timp de două zile, non-consecutive, să mănânce doar 25% din totalul lor normal de calorii – 500 de calorii pentru femei și 600 pentru bărbați.
Nu există restricții cu privire la tipurile de alimente pe care le puteți consuma și se sugerează că femeile se pot aștepta să piardă aproximativ jumătate de kilogram pe săptămână în dietă, bărbații pierzând cam la fel, dacă nu chiar mai mult.
Se spune că dietele 5:2 și similare de post intermitent sunt mai ușor de urmat decât restricția tradițională de calorii și un avantaj este că nu trebuie exclus niciun grup de alimente. Postul este un concept simplu care pare să favorizeze pierderea în greutate, deși foamea experimentată poate fi un factor limitativ pentru unii. Mulți văd regimul alimentar ca fiind mai puțin o „dietă” și mai mult ca un mod de viață care îi poate ajuta să își mențină pierderea în greutate pe termen lung. Toate recomandările pentru dieta 5:2 și regimuri similare de post intermitent susțin că restricția calorică poate aduce beneficii legate de îmbunătățirea funcției creierului, reducerea riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și cancer, îmbunătățirea nivelului de colesterol și a controlului zahărului din sânge, cu efecte anti-îmbătrânire datorită posibilului său efect asupra scăderii nivelurilor hormonului de creștere IGF-1. Ies la iveală în mod constant dovezi cu privire la beneficiile acestui tip de dietă, deși este clar că este nevoie de studii pe termen lung pentru a-i înțelege pe deplin efectele.
În zilele de post, unii declară că au senzație de energie scăzută, au o concentrare slabă și au dureri de cap și amețeli. Menținerea hidratării cu apă și ceaiuri din plante este importantă, deoarece deshidratarea poate fi o cauză a durerilor de cap și a oboselii. Este indicat să fie incluse legume și proteine în zilele de post cu niște carbohidrați pentru a ajuta să fie controlată pofta de mâncare. Dacă alegeți să urmați dieta, asigurați-vă că zilele cu restricții sunt pline de nutrienți de calitate, inclusiv fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, cum ar fi pui, pește, curcan și alimente lactate. Unii participanți aleg să se relaxeze în post, începând mai întâi să prelungească timpul dintre masa de seară și prima masă a doua zi – decalajul sugerat de susținătorii acestei abordări este de minimum 12 ore. O metoda care face dieta mai suportabilă este evitarea postului în două zile consecutive, cel mai eficient fiind ca acesta să aibă loc luni și joi.
Când urmați orice dietă cu conținut scăzut de calorii, este important să faceți ca fiecare calorie să funcționeze – asta înseamnă să alegeți alimente bogate în nutrienți. Alegeți mult mai bine proteina slabă, cum ar fi păsările de curte și legumele, mai degrabă decât mesele semipreparate cu un număr mare de calorii. Aceasta din urmă poate părea cea mai ușoară opțiune, dar nu este la fel de satisfăcătoare sau eficientă pe termen lung.
Ca în orice altă situație și în acest caz nu tuturor li se potrivește o astfel de provocare, însă pentru a putea afla cel mai bine este să încercăm și să dăm o șansă acestei provocări.
Paul Manole, notar public