Press "Enter" to skip to content

Casele de Oaspeți din Cincșor, locul perfect pentru o vacanță de poveste sau un weekend romantic
Decembrie 2021

Pentru iubitorii de vacanțe ”altfel”, de un refugiu tihnit în mijlocul naturii, dar aproape de cultură, pentru cei dornici de relaxare, dar și de explorare a unei zone încărcate de istorie, Cincșor, în inima Transilvaniei, este o destinație perfectă.

Cum mergi de la Brașov spre Sibiu, la zece minute după Făgăraș, un drum care face la dreapta te duce la Cincșor. Imediat după ce treci Oltul, pe orizontul unor câmpuri verzi și îngrijit cultivate, se ridică siluetele turnurilor bisericii săsești fortificate. Da, Cincșor, pe numele lui german Kleinschenk, este un sat săsesc. Sau mai exact, a fost. Așezarea fondată de sași la mijlocul secolului al XII-lea păstrează încă o imagine clasică a satului săsesc: case mari, frumos aliniate pe străzi largi, toate ordonate în jurul bisericii evanghelice. Dar sașii rămași îi poți număra pe degete căci, ca în majoritatea cazurilor, aceștia și-au părăsit satul natal, lăsând în urmă fie dificultățile vieții în regimul ceaușist din anii ‘80, fie incertitudinile post-decembriste la începutul anilor ’90.

Dar, în mod fericit, unul din sașii cincșoreni emigrați în Germania a ales să se întoarcă acasă și a contribuit la schimbarea destinului satului natal, dezvoltând aici un proiect de turism rural sustenabil, ce a devenit un model de valorificare a patrimoniului construit. Este vorba de Casele de Oaspeți din Cincșor, care de șase ani atrag anual mii de turiști – fie că se cazează aici sau pur și simplu vin în vizită. Deoarece clădirile caselor de oaspeți – bijuterii de arhitectură în sine, salvate de la distrugere și restaurate impecabil – au devenit o atracție la fel de apreciată ca biserica fortificată, monument istoric ce domină centrul satului.

Ansamblul caselor de oaspeți este compus din fosta școală săsească cu influențe Art Nouveau (1910, operă a arhitectului transilvănean Fritz Balthes), fosta casă parohială evanghelică (cea mai veche construcție civilă din Cincșor, construită probabil cu mult înainte de 1600 și extinsă de-a lungul secolelor următoare), o casă țărănească și o fostă casă negustorească care a funcționat și ca sediu al CAP-ului local, toate situate în imediata proximitate a bisericii fortificate, restaurate și amenajate cu mult bun gust și atenție la detalii, pentru a primi oaspeți care își doresc o experiență autentică și unică în Transilvania.

Aceste clădiri au istorie, farmec, și mai ales povești de transmis mai departe, deoarece au fost salvate de la degradarea cauzată de trecerea timpului, depopularea satului și nepăsarea generală de către actualii proprietari, care s-au implicat cu pasiune în procesul de restaurare, astfel încât să ajungă astăzi să își dezvăluie din nou frumusețea, să fie redate comunității, turiștilor, dar și oricărui călător iubitor de frumos.

Amplasarea sa în colinele Transilvaniei, la poalele munților Făgăraș, face ca Cincșorul să nu ducă lipsă de bogăție a peisajului, dar înainte de a vă aventura în plimbări și drumeții, orice ședere aici trebuie să înceapă neapărat cu o vizită la biserica fortificată. Gazdele vă vor fi cei mai buni ghizi, deoarece tot ei au fondat și asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor, un ONG care are ca misiune punerea în valoare și promovarea patrimoniului bisericii fortificate din Cincșor și care s-a implicat, împreună cu Biserica Evanghelică, în restaurarea bisericii cu bani europeni.

Cincșorul se poate mândri cu cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului (se păstrează toate cele patru turnuri ale fortificației) și totodată una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania. Puteți admira elementele de pietrărie gotică la ancadramentele ușilor și ferestrelor, iar la interior impresionează orga realizată de meșterul Samuel Maetz în 1805, și ea recent restaurată și complet funcțională.

De altfel, biserica, școala și casa parohială evanghelică formează împreună un ansamblu istoric tipic pentru fostele sate săsești din Transilvania, reprezentând esența spiritualității și a culturii săsești. Transformarea școlii și a fostei case parohiale în case de oaspeți nu le știrbește cu nimic istoria, ci o integrează în prezent în mod simplu și natural, oferindu-le un viitor în lipsa comunității care le-a creat. Întreaga amenajare interioară a camerelor este făcută astfel încât să scoată în valoare detaliile care conferă autenticitate (zidărie și tâmplărie originară, piese de mobilier de proveniență locală restaurate, reciclate sau reconvertite, broderii săsești, ceramică și sticlărie transilvăneană), completându-le cu elemente care țin de confortul modern integrate fără efort, elegant și neostentativ.

Atracția fostei școli este fără îndoială biblioteca spațioasă (pe vremuri sală de clasă), unde te poți afunda fără griji în fotoliile albe moi și între paginile uneia dintre miile de cărți care umplu pereții încăperii (colecționate și donate de-a lungul anilor), sau unde poți savura o cafea sau chiar lua masa bucurându-te de priveliștea zidurilor fortificației.

Vechea parohie oferă camere amenajate în fostele grajduri, ce păstrează părți din zidăria de piatră și lemnăria originară și care dau direct în grădina spațioasă cu flori și legume.

Restaurarea casei parohiale a furnizat cea mai mare surpriză: sub straturi mai recente de tencuială au fost descoperite fresce de renaștere transilvăneană – o raritate pentru o clădire de la sat! Astăzi ele sunt protejate și bine puse în valoare.

Celelalte două clădiri nou integrate ansamblului de case de oaspeți – casa țărănească și casa Frank, numită astfel după primul proprietar – situate vizavi de vechea școală săsească, cu vedere înspre biserica fortificată, îți oferă posibilitatea de a te caza în camere spațioase, decorate în același stil ce îmbină firesc vechiul cu noul, confortul cu istoria.

Alături de istorie, arta te însoțește permanent în casele de oaspeți de la Cincșor, de la elementele decorative Art-Nouveau ale fostei școli și frescele casei parohiale, la numeroasele lucrări de artă contemporană semnate de artiști români și străini ce împodobesc pereții tuturor încăperilor.

Un alt element ce oferă un plus acestui loc față de alte pensiuni și case de oaspeți este restaurantul propriu și efortul proprietarilor și al maestrului bucătar de a oferi oaspeților o experiență gastronomică memorabilă, care se integrează într-un tot unitar. Reinterpretarea cu rafinament a bucătăriei tradiționale transilvănene, cu influențe românești, săsești și maghiare, este marca bucatelor servite aici, o bucătărie gourmet-local, unde ingredientele sunt proaspete (din grădina proprie sau de la producători din zonă), de sezon, iar gustul și prezentarea sunt demne de orice restaurant pretențios dintr-un mare oraș.

Andra Ianachievici, Notar Public