O statistică dureroasă ne-a adus în față, în Decembrie, o realitate tristă: Jumătate dintre familiile de la țară ar anula sărbătorile de iarnă din cauza sărăciei. Și pentru că nu puteam rămâne indiferenți, ultimul proiect ”de suflet” al Camerei București din acest an a fost acela de a oferi unor familii nevoiașe puțină bucurie de Crăciun: 31 de zile ale lunii decembrie pentru 31 de familii care și-ar fi dorit să sărbătorească Crăciunul, dar nu au ce pune pe masă sau sub brăduț. Camera București s-a alăturat în luna decembrie Asociației Zi de Bine și, printr-o campanie de strângere de fonduri desfășurată pe pagina de facebook a Camerei, din donațiile a peste 80 de notari generoși, a adunat peste 80.000 de lei, bani care vor ajunge la cei în nevoie. Nu vor umple toate golurile dar, cu siguranță, pentru câțiva oameni vor face diferența între sărbătorile de anul trecut și cele de anul acesta.
Acest proiect a fost un prilej de a aduce în mijlocul nostru nu doar nevoile unor semeni ci și modele de generozitate și altruism așa cum este Melania Medeleanu, care ne-a invitat alături de echipa Asociației Zi de bine în acest demers. Într-o lume în derivă, în care sunt mediatizate mai degrabă nonvalorile ce strâng audiență, Melania și echipa ei pot constitui repere prețioase pentru noi toți.
E greu să vorbim noi despre Melania…pentru că, despre ea, spun totul proiectele ei. Cei mai mulți dintre noi o știm din povestea Magic Home, casa în care au parte de o vacanță copiii bolnavi de cancer. Ca și acesta, multe alte proiecte au devenit realitate sub bagheta magică a Melaniei și a echipei ei.
Dacă ne uităm numai la 2021, cei mai mulți dintre noi vom spune că ”a trecut într-o clipă”! Dar dacă aruncăm un ochi peste proiectele Melaniei, vom vedea că a făcut într-un an cât alții într-o viață de om! 12 campanii sociale, întinse în toată țara, din domenii total diferite: un hotline pentru adolescenții cu probleme de depresie și anxietate, amenajarea unor camere speciale pentru audierea copiilor victime ale abuzurilor, un proiect pentru educația tinerilor din Ferentari, amenajarea unui teren pentru antrenamentul câinilor salvatori, bastoane inteligente pentru 70 de nevăzători, o dubă transformată într-o bibliotecă modernă și prietenoasă, un hub comunitar.
E greu să le enumeri pe toate, așa cum este aproape imposibil de imaginat cât de multă muncă este în spatele lor. Sunt toate atât de valoroase încât este greu să alegi să vorbești doar despre unele… pentru că, fiecare în parte, are valența de a schimba în bine viața comunității în care s-a dezvoltat.
Camerele dedicate audierii minorilor
Am ales acest proiect pentru că poveștile din spatele lui ne arată cel mai mult cât de mare este nevoia de a schimba ceva în lumea noastră. Beneficiarii lui sunt vulnerabili de două ori: pentru că sunt copii și pentru că sunt victimele unor abuzuri fizice sau emoționale. Cele mai multe, sunt greu de descris în cuvinte. Dacă aveți puterea, le puteți citi aici Loc de Bine (zidebine.ro).
Din păcate sprijinul emoțional al celor care trec prin astfel de episoade este aproape inexistent în țara noastră. Există grija pentru a construi un dosar solid dar nu și aceea de a reconstrui sufletele și trupurile zdrobite de un viol sau de un act de violență.
Acești copii suferă o nouă traumă și după abuz pentru că sunt puși să răspundă întrebărilor adulților care trebuie să transforme istoria tristă într-un dosar cu probe. Sunt puși să își repete povestea de multe ori, în fața polițistului, a medicului, a procurorului, a judecătorului și fiecare repetare înseamnă o retrăire a traumei suferite.
La începutul acestui an, Asociația Zi de bine și-a propus să construiască locuri de bine în care copiii să poată povesti ce s-a întâmplat, fără să se simtă în pericol. În încăperi separate de o fereastră oglindă, aceștia își pot spune povestea, susținuți de specialiști, într-un cadru care îi ajută să se simtă în siguranță, fără să le fie frică sau să se simtă rușinați. Camere robotice înregistrează mărturia copiilor și permit specialiștilor analizarea ulterioară a tuturor detaliilor. Gândul că cineva este preocupat de toate aceste lucruri, că face ceva ca, cel puțin demersurile administrative să fie mai ușoare, este extrem de încurajator și merită nu doar laudele, ci și susținerea noastră.
Știm că fiecare dintre noi suntem prinși în rutina zilelor noastre, suntem copleșiți de propriile probleme, suntem supărați și frustrați că cei care ar trebui să facă ceva în toate aceste domenii sunt muți sau orbi de prea multă vreme. Doar că sentimentul de revoltă nu va schimba nimic. Să facem ceva sau să îi sprijinim pe cei care fac mai mult este o abordare mai potrivită și care va aduce, în timp, schimbarea.
De aceea credem că este minunat ca, măcar din când în când, să zicem și noi de bine!
Rodica Stroe, Notar Public