Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici Bucuresti
În primul semestru al acestui an, COLEGIUL DIRECTOR al Camerei Notarilor Publici Bucureşti s-a întrunit în 6 ședințe, în zilele de 16 ianuarie, 13 februarie, 5 martie, 28 aprilie, 20 mai 2020 și 18 iunie 2020, fiind adoptate în total 184 de decizii. Ședințele din datele de 28 aprilie, 20 mai și 18 iunie 2020 s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară.
O parte dintre decizii au fost aprobate, în situaţii urgente, prin exprimarea votului prin poșta electronică de către membrii Colegiului Director, în special, începând cu data de 10 martie 2020.
Dintre deciziile aprobate de Colegiul Director, 143 decizii au avut caracter individual, vizând soluţionarea cererilor notarilor publici, respectiv: asocierea notarilor publici, prelungirea sau încetarea asocierii, suspendare la cerere, încetarea suspendării, încetarea calității de notar public și, după caz, preluarea postului de către notarul public asociat, precum și efectuarea de înscrieri în Registrul Naţional de Evidenţă a Notarilor Publici – R.N.E.N.P., inclusiv avizarea sediului biroului notarial și emiterea licenței de funcționare.
Între problemele de interes general, care au făcut obiectul a 41 de decizii adoptate de Colegiu în această perioadă, menționăm următoarele:
La început de an, a fost aprobată Informarea Colegiului Director către Consiliul Uniunii cu privire la activitatea desfășurată în anul 2020. Pentru Programul de formare profesională continuă al notarilor publici pentru anul 2020, Colegiul Director a propus patru simpozioane, estimând participarea unui număr de 150 notari publici la fiecare modul. Simpozionul din 14 – 15 februarie 2020 s-a desfășurat în condiții normale, dar, după instituirea măsurilor de siguranță sanitară, simpozioanele I.N.R. s-au desfășurat doar în mediul on-line.
Începând din luna martie 2020, activitatea Camerei Notarilor Publici București s-a desfășurat în contextul excepțional al răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de CORONAVIRUS (COVID-19), având ca obiectiv principal diminuarea ori măcar menținerea sub control a acestui risc, asigurarea sănătății şi a securității în muncă a notarilor și a angajaților noștri, precum și sănătatea cetățenilor beneficiari ai serviciilor notariale.
Din data de 10 martie, la nivelul Camerei funcționează o celulă de criză compusă din Președintele Camerei, secretarul general și secretarul general adjunct, pentru soluționarea promptă a oricărei probleme ridicate de birourile notariale în această perioadă.
În contextul pandemiei de CORONAVIRUS (COVID-19) declarată de Organizația Mondială a Sănătății, al stării de urgență declarată de către autoritățile române în perioada 16 martie – 14 mai 2020 (căreia i-a urmat starea de alertă), dar și al contracției majore a vieții economice și sociale care a afectat grav activitatea notarială, în special în perioada aprilie – mai 2020, Camera Notarilor Publici București a luat măsurile necesare pentru a asigura funcționalitatea serviciului public, chiar și în această perioadă dificilă.
Încă din data de 16 martie 2020, Colegiul Director a luat următoarele măsuri de natură economică și financiară, pentru reducerea cheltuielilor Camerei:
- Suspendarea plății indemnizațiilor membrilor Colegiului Director și a oricăror indemnizații sau prime, la nivelul Camerei;
- Noul sediu de arhivă de la Cernica a intrat în conservare, pentru reducerea cheltuielilor de întreținere, până la finalizarea procedurilor de autorizare;
- Suspendarea contractelor legate de editarea periodicului ”Buletinul de București” și monitorizare presă;
- Reanalizarea contractelor cu toți furnizorii Camerei, în vederea suspendării sau renegocierii acestora;
- Anularea evenimentelor planificate în această primăvară (Plantarea de copăcei din 4 aprilie 2020 și Crosul Notarilor din 9 mai 2020).
În ceea ce privește veniturile Camerei București, acestea au fost în scădere majoră, atât la contribuția birourilor notariale, dar și la veniturile proprii ale Camerei.
Referitor la scăderea activității notariale în perioada martie – aprilie 2020, reflectată în mod corespunzător în micșorarea veniturilor din cota profesională, dacă pentru luna martie 2020 situația nu a fost extrem de îngrijorătoare, activitatea notarială din Camera noastră înregistrând o scădere cu cca.13% față de luna februarie, în schimb situația din luna aprilie 2020 s-a prezentat dramatic, activitatea notarială înregistrând o scădere valorică față de luna februarie cu 54%.
Situația încasărilor a fost și mai gravă în ceea ce privește veniturile proprii ale Camerei, întrucât măsurile de protecție sanitară și restricțiile de circulație au afectat, în special, activitățile de apostilă și supralegalizare, eliberare copii din arhivă și verificare succesiuni pentru petenți, dar și serviciile de arhivă pentru birourile notariale.
În condițiile în care activitățile Camerei pentru Municipiul București și Județul Ilfov sunt deservite de structura centrală, s-a reușit în toată această perioadă menținerea în stare de funcționare și a celor 6 sedii secundare și locale din Călărași, Oltenița, Giurgiu, Slobozia, Alexandria și Roșiori de Vede, în care funcționează 18% din personalul instituției noastre, dar care au o pondere în veniturile proprii ale Camerei de doar 5%.
Pentru a reduce impactul scăderii majore a veniturilor Camerei și a menține instituția noastră în stare de funcționare, politica de personal a inclus, tot în luna martie 2020, pe lângă suspendarea oricăror indemnizații sau prime, încetarea contractului de muncă pentru o parte dintre salariați. În data de 28 aprilie 2020, Colegiul Director a luat măsuri de reducere a salariilor, iar ca urmare a tuturor măsurilor luate în această perioadă, la nivelul lunii mai 2020 totalul cheltuielilor de personal a înregistrat o scădere de 42%.
Începând din luna iunie, activitatea începe să revină la normal, iar unul dintre semnele de nouă normalitate îl constituie și lansarea în mediul online a periodicului Camerei, ”Buletinul de București”.
În perioada ianuarie – iunie 2020, PREȘEDINTELE COLEGIULUI DIRECTOR a emis, în îndeplinirea atribuțiilor legale, un număr de 38 de Dispoziții.
De asemenea, s-a asigurat activitatea de audiențe acordate, cel puțin odată pe săptămână, de către Președintele, Vicepreședintele și alți membri ai Colegiului Director (inclusiv membri supleanți), la solicitarea notarilor publici sau a cetățenilor, însumând un număr de 26 de audiențe în perioada 01.01.2020 – 10.03.2020. Începând cu data de 10 martie 2020, acordarea audiențelor la sediul Camerei a fost suspendată, ca măsură de siguranță sanitară, urmând să fie reluată, treptat, începând cu luna iunie.
Prima ADUNARE GENERALĂ din anul 2020 a avut loc în ziua de sâmbătă, 15 februarie 2020, la Centrul de Conferinţe “Auditorium Pallady” din Bucureşti, Bd. Theodor Pallady nr.40G, Sector 3. În prezenţa a 445 de notari publici, Adunarea Generală a Camerei Notarilor Publici Bucureşti a adoptat 9 hotărâri, după cum urmează:
- Hotărârea nr.1/2020 pentru aprobarea Raportului de activitate al Colegiului Director pentru anul 2019, rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2019 și aprobarea Raportului Comisiei de Cenzori privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli al Camerei Notarilor Publici Bucureşti pentru anul 2019, precum și descărcarea de gestiune a Președintelui și Colegiului Director pentru anul 2019. Hotărârea Adunării Generale nr.1/2020 a fost adoptată cu 444 de voturi ”pentru” și 1 vot ”împotrivă”.
- Hotărârea nr.2/2020 pentru aprobarea Raportului de activitate pentru anul 2019 al Consiliului Director al Fundației ”Notar 2006”, rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli al Fundației ”Notar 2006” pentru anul 2019 și aprobarea Raportul Comisiei de Cenzori privind execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al Fundaţiei ”Notar 2006” pentru anul 2019, precum și descărcarea de gestiune a Consiliului Director al Fundației pentru anul 2019. Hotărârea Adunării Generale nr.2/2020 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
- Hotărârea nr.3/2020 pentru aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020 al Camerei Notarilor Publici Bucureşti, precum și a elementelor de strategie de dezvoltare și politică de investiții pentru anul 2020. Hotărârea Adunării Generale nr.3/2020 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
- Hotărârea nr.4/2020 privind aprobarea Programului de activitate pentru anul 2020. Hotărârea Adunării Generale nr.4/2020 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
- Hotărârea nr.5/2020 pentru amânarea propunerilor de actualizare a numărului de notari publici pentru anul 2020, adoptată cu unanimitate de voturi. Hotărârea nr.5/2020 a fost aprobată având în vedere faptul că, în conformitate cu prevederile art.33 alin.(2) din Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, republicată, termenul de depunere a cererilor de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru dobândirea, fără examen sau concurs, a calității de notar public, urma să expire la data de 31 martie 2020, potrivit alin.(3) Ministerul Justiţiei transmite Consiliului Uniunii cererile judecătorilor, în 30 de zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), iar potrivit art.21 alin.(5) coroborat cu alin.(4) lit.d) din Legea nr. 36/1995, republicată, Camerele, la formularea propunerilor de actualizare, trebuie să aibă în vedere și cererile judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care urmează să fie numiţi notar public cu scutire de examen.
- Prin Hotărârea nr.6/2020 cu privire la cele 12 cereri de asociere cu notari publici din alte Camere (11 cereri pentru Municipiul București și 1 cerere pentru localitatea Corbeanca, Circumscripția Judecătoriei Buftea, Județul Ilfov), adoptată cu 429 de voturi ”pentru”, 2 voturi ”împotrivă” și 14 abțineri, Adunarea Generală a stabilit că acestea se analizează de către Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici București, în vederea avizării, în conformitate cu criteriile, condițiile și cerințele prevăzute de Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, republicată, de Regulamentul de aplicare a Legii nr. 36/1995, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2333/C/2013, precum și de celelalte regulamente adoptate în baza Legii nr. 36/1995, republicată. Eventualele cereri de asociere cu notari publici din alte Camere, depuse la Camera București după data acestei ședințe, se vor discuta de Adunarea Generală în anul următor, pentru a fi avute în vedere la actualizarea anuală a numărului de notari publici pentru anul 2021.
- Hotărârea nr.7/2020 privind aprobarea Propunerilor de modificare și completare a Statutului Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, prevăzute în Anexa la Hotărârea Consiliului Uniunii nr.75/22.11.2019. Modificările aprobate, comunicate anterior notarilor publici și prezentate spre consultare în ședința Adunării generale din 15.02.2020, creează posibilitatea de a se organiza congrese fie de Uniune individual, fie în parteneriat cu una sau mai multe Camere ale Notarilor Publici, Președintele Congresului urmând a fi, după caz, Președintele Uniunii sau Președintele Camerei Notarilor Publici în circumscripția căreia se desfășoară Congresul. Hotărârea Adunării Generale nr.7/2020 a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
- Hotărârea nr.8/2020 pentru modificarea art.15 din Regulamentul privind evidența procedurilor succesorale în cadrul Camerei Notarilor Publici București, aprobat prin Hotărârea Adunării Generale nr.23/2013. Hotărârea Adunării Generale nr.8/2020 a fost adoptată cu unanimitate de voturi și stabilește comunicarea de către Cameră, prin poșta electronică, a certificatului de dezbatere a procedurii succesorale sau, după caz, a adeverinței.
- Hotărârea nr.9/2020 privind aprobarea Regulamentului privind organizarea și funcționarea Curții de Arbitraj de pe lângă Camera Notarilor Publici București. Hotărârea Adunării Generale nr.8/2020 a fost adoptată cu unanimitate de voturi, Regulamentul Camerei fiind elaborat în baza Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea curţilor de arbitraj de pe lângă Camerele Notarilor Publici din România, aprobat prin Hotărârea Consiliului Uniunii nr.16/2014.
Propunerile de actualizare a numărului de notari publici pentru anul 2020 au fost amânate pentru următoarea ședință a Adunării generale, programată inițial pentru data de 16 mai 2020. A doua ședință a Adunării generale din acest an va fi convocată după ce măsurile de siguranță sanitară o vor permite.