Imaginați-vă cum, într-o seară, vara, sau poate la vremea Târgului de Crăciun, veți ajunge la Cracovia, chiar în Rynek Główny, cea mai mare piață medievală din Europa.
Pentru că veți afla de la mine, nu veți mai fi uimiți atunci când din oră în oră, în cele patru zări ale oraşului, mai exact în direcţia celor patru porţi principale care existau în timpul oraşului vechi, întreaga piață va fi inundată de sunetul de trompetă al imnului Hejnal.
Legenda spune că prin secolul XIII, din turnul Bisericii Sfintei Maria un paznic a dat semnalul că se apropie de porţile oraşului o invazie mongolă. Când paznicul a cântat la trompetă semnalul de avertizare, o săgeată i-a străpuns gâtul, ucigându-l. Imnul Hejnal se întrerupe brusc, într-o ultimă notă mai ridicată care sugerază uciderea paznicului. Din secolul al XIII-lea şi până în ziua de astăzi Hejnal se cântă în Cracovia, în semn de respect pentru eroul care a salvat orașul.
Cracovia, orașul cu cele mai multe opere de artă și arhitectură ale Renașterii Poloneze, inclus în Patrimoniul Mondial Unesco în 1978, orașul cel reprezentativ pentru Epoca de aur a Poloniei este un muzeu în aer liber. In Stare Miasto (Orașul Vechi) se află circa șase mii de monumente istorice și peste două milioane de opere de artă și patruzeci de parcuri.
Cracovia contemporană este un oraș efervescent, cu o atmosferă unică, de neconfundat, locul în care vei găsi un mix eclectic al arhitecturii vechi cu street art și cele mai în vogă baruri și restaurante.
Cracovia a fost locuită de polonezi, ruteni, evrei, germani, italieni, olandezi, flamanzi, armeni, tătari și este un oraș multireligios cu romano-catolici, ortodocși, greco-catolici, reformați, luterani, musulmani, frăția poloneză, husiți care au contribuit în mare masură la crearea unei diversități culturale cu rezultate excepționale în eclectismul arhitectonic. Clădirile orașului îmbină fericit stilul gotic ,stilul baroc, simetria renascentistă și decorul manierist si încântă prin proporție, stil și armonie.
Orașul are o vibrație aparte, străzile istorice fiind populate de studenții veniți din toate colțurile lumii pentru a studia la celebra Universitate Jagiellonă. La 12 mai 1364 Regele Poloniei, Cazimir al III lea, a emis Charta Regală de Înființare a acestui așezământ de învățământ superior destinat formării unei clase de oameni educați. Nu este doar o poveste, Regina chiar a donat universității toate bijuteriile ei, iar cu banii obținuti din monopolul regal asupra salinelor din sudul Poloniei, Regele Cazimir al III lea a finanțat o catedră de arte liberale, două de medicina, trei de drept canonic și cinci de drept roman.
Chiar în piața medievală pe fundațiile unei foste biserici romane, a fost ridicată în stil gotic, Biserica Sfintei Maria, cu cele două turnuri ce se văd din orice colț al orașului.
Turnul Goarnei are o înălțime de 82 de metri iar pe vârful principal sunt amplasate o coroană aurită și un glob aurit, care conține șase cutii de cupru, cu diferite documente, începând din secolul XV – lea până în prezent, iar Turnul Clopotniței are o înălțime de 69 de metri.
Nu departe de sunetul de trompetă al imnului Hejnal, răsună zilnic concerte de muzică clasică susținute de Orchestra de Camera din Cracovia la Biserica Sf. Petru și Pavel, prima clădire ridicată în stil baroc din Cracovia, construită pentru ordinul Iezuitilor. Gardul bisericii este împodobit cu statuile celor 12 apostoli în mărime naturală, fațada este construită din dolomită albă, iar în interiorul bisericii se găsește un altar încrustat cu aur și mormintele mai multor preoți iezuiti.
Biserica Franciscană construită în stil gotic în secolul al XIII lea adapostește cea mai mare orgă cu tuburi din Polonia și picturi murale de interior în stil Art Nouveau.
Centrul vechi are douăzecișiopt de muzee și galerii de artă.
O vizită de neratat este la Muzeul Czartorzski.
Perla muzeului Czartorzski este Madona cu Hermina, primul portert modern și unul dintre cele patru portrete feminine pictate de Leonardo da Vinci, celelalte trei fiind Mona Lisa, Ginevra da’ Benci şi Frumoasa Fierariță. Leonardo a pictat acest portret în timp ce lucra la Milano pentru Lodovico Sforza unul dintre cei mai bogați și puternici principi ai Renașterii din Italia. Madona cu Hermina o reprezintă pe Cecilia Gallerani, amanta ducelui de Milano, Lodovico Sforza. Se presupune că Cecilia avea în jur de 16 ani când a fost realizată pictura și a fost imortalizată ținând în brațe o hermină. S-au speculat mai multe motive pentru care Cecilia este înfățișată astfel, o primă analogie fiind aceea că Lodovico Sforza fusese ridicat în Ordinul Herminei de către Ferdinand I. Apoi s-a asociat imaginea Ceciliei cu hermina ca simbol al virtuții și al purității și în sfarșit, o explicatie ar fi un joc de cuvinte deoarece hermina în limba greacă, se spunea „galee” iar această denumire era foarte apropiată de numele Ceciliei Gallerani.
Se spune că Cecilia Gallerani era foarte cultă și de o inteligență sclipitoare, cunoștea literatura, latina și greaca și a avut calități excepționale ca instrumentistă la harpă. Relevând faptul că nu făcea parte dintr-o familie de nobili, Cecilia este înfățișată într-o rochie simplă, cu o coafură cunoscută sub numele de „coazone”, cu părul liber pe spate, acoperit de un voal cu margine brodată și două șuvițe prinse sub bărbie, iar la gât poartă mărgele.
Tabloul a fost pictat în ulei pe lemn, tehnica fiind cea mai nou introdusă în acea perioada. Compoziția tabloului este piramidală, iar poziția Ceciliei arată preocuparea lui Leonardo pentru redarea corpului uman în diverse poziții.
Poziția Ceciliei în semi-mișcare creează o imagine aproape cinematică, ochii Ceciliei privesc dincolo de rama tabloului, de parcă tânara fată tocmai s-ar fi întors brusc, ca să răspundă sau poate să privească pe cineva…un zâmbet misterios, abia conturat care apare pe buzele tinerei a cărei sensibilitate este sugerată și de mâinile sale grațioase. Leonardo lasă viața interioară a fetei să transpară, sugerând emoțiile acesteia.
Madona cu Hermină reprezintă un portret modern, o imagine deopotrivă senzuală, sensibilă și misterioasă. Cromatica lucrării și simplitatea liniilor accentuează expresivitatea personajului feminin. Accentul este dat de jocul de lumina care cade pieziș și subliniază vibrația, tinerețea, fragilitatea personajelor în contrast cu fundalul întunecat al lucrării.
Dacă Mona Lisa sugerează fericire, Cecilia și hermina sugerează vulnerabilitate. Un laborator parizian de tehnologie optică, a expertizat tabloul și a descoperit trei variante succesive ale portretului. Variantele succesive sunt un indiciu al modului său de lucru, al studiului profund și al tehnicii sugestiei pe care Leonardo o folosește în toate portetele sale. Varianta inițială se pare că a fost un portet tradițional în stilul Frumoasei Fierărițe, apoi a urmat o versiune intermediară în care a fost modificată poziția brațelor, acoprite de un val albastru, iar versiunea finală este cea în care, mâna care ține delicat hermina, este evidențiată mai carnal iar hermina dintr-un animal gri, primește o cromatică aproape alb și evocă un mic leu, cu labe de câine, care priveste inocent în aceeași directie, spre exteriorul tabloului.
Centrul istoric al Cracoviei cuprinde pe langa Orașul Vechi și Castelul Wawel și Districtul Kazimierz. Datorită toleranței religioase din Cracovia, populația evreiască a reușit să prospere și să se dezvolte în Districtul Kazimierz, o frumoasă parte a orașului cu multe sinagogi și clădiri istorice.
Astăzi, Kazimierz este un cartier plin de viață, cu o atmosferă unică datorită unui număr impresionant de baruri și pub-uri. Mâncăruri poloneze tradiționale pe care nu trebuie sa le ratați în Kazimierz sunt Pierogi (găluște poloneze) un fel de colțunași umpluți cel mai adesea cu varză și ciuperci, sau cartofi cu brânză, sau ceapă și carne, Barszcz (supă tradițională de sfeclă roșie) sau Zurek (mâncare acră de secară), Flaki (burtă), Bigos, tocană cu varză și neapărat Zapiekanka un sandviș cald deschis, de obicei acoperit cu ciuperci, brânză, șuncă și alte ingrediente. Prăjiturile cele mai populare sunt szarlotka (plăcintă de mere), pachei (gogoși cu gem) și makowiec (plăcintă cu semințe de mac).
Bucătăria poloneză este consistentă și folosește o mulțime de smântână și ouă, așa că ar fi indicat să încercați și votca poloneză Zubrowka (Vodka cu gust de ierburi) sau Czwórniak o băutură tradițională mied, obținută prin fermentație din apă și miere.
Nu ratați Cracovia și a sa Madona cu Hermina, primul portert modern. Cracovia este un regal pentru orice călător, o binecuvantare și o încântare, un motiv să te feliciți că ai ales să pui pe harta calătoriilor tale această destinație unică.
Cristina Tatomir, notar public