Press "Enter" to skip to content

Despre digitalizare, spălarea banilor și alți demoni
Martie 2023

Răsfoind acest număr al ziarului, mi-am amintit de Del amor y otros demonios (Despre dragoste si alti demoni), romanul faimos al scriitorului columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Gabriel García Márquez. M-am gândit la grijile noastre profesionale actuale; la digitalizare, spălarea banilor, modificări legislative greu de aplicat, ca la niște demoni care ne pândesc din toate colțurile. Deseori însă, înveți mai mult de la cei pe care îi disprețuiești: înveți cum nu vrei să fii. Așadar, am înțeles că nu putem fi precum personajele lui Márquez: exemple perfecte ale unor vieți ratate din cauza fricii.

În discursul de debut al mandatului său, Dr. Peter Stelmaszczyk, noul președinte al CNUE, vorbea despre trei direcții principale ale activității sale din acest an: implicarea notarilor în activitatea de prevenire și combatere a spălării banilor, digitalizarea anumitor paliere ale activității notariale și protecția persoanelor vulnerabile1. Modificările aduse prin Legea 140/2022, adoptarea normelor privind prevenirea și combaterea spălării banilor în activitatea notarială și discuțiile pe marginea digitalizării activității notariale din România nu sunt așadar preocupări specifice doar nouă. Sunt tendințele lumii actuale care, ne place sau nu, ne afectează și ne vor afecta și pe noi.

Despre Legea 140/2022 s-a scris în numărul trecut și cred că apariția, în ziarul nostru, a unor articole scrise de practicieni cu o solidă pregătire teoretică este un mare câștig pentru notarii publici. Preocuparea pentru acest subiect, pentru efectele aplicării normei legale, este o constantă a activității Colegiului director. Avem, în acest număr, un articol despre schimbările aduse prin noile norme referitoare la prevenirea și combaterea spălării banilor, utile în managementul biroului notarial. Cred că orice intervenții menite să atragă atenția asupra unor norme noi și să ajute în practică sunt binevenite.

Știu cât de dificil este să ne continuăm activitatea într-o lume în continuă schimbare. Viața noastră profesională pare acum a fi un roller coaster: nicio lună fără o grijă nouă. Într-o lume în mișcare, știm însă cu toții că nu putem sta noi în loc. Ne place povestea scrisului de mână, așa cum o putem citi aici, dar actele notariale le pregătim cu toții, într-un mod mult mai simplu pe calculator.

De aceea m-am bucurat să găsesc în acest număr și articole despre proceduri propuse prin proiectul de lege privind digitalizarea activității notariale. Înainte de a le respinge de plano, haideți să ne uităm cu atenție la ele, să analizăm fondul, să vedem ce poate fi câștigat din ele. Personal cred că acea formă de ”conversie” a actelor din formă electronică în format hârtie și invers, poate fi un câștig pentru profesie dar și pentru clienții acesteia.

Nu e ușor să ne imaginăm ancorați atât de mult într-o lume digitală. Noi toți iubim mai mult dreptul decât tehnologia și ne-am dori ca munca noastră să valorifice mai mult primele cunoștințe decât pe cele din urmă. Dar lumea noastră se conturează din ce în ce mai mult în jurul tehnologiei și chiar dacă nu ne place acest lucru, nu îi putem nega contribuția la dezvoltarea umanității. Și, din păcate, nu o putem evita.

Sigur că nu ne putem baza pe ChatGPT, despre care ne scriu colegii noștri, să ne pregătească actele notariale așa cum nici ION2, nu ne va trimite prin email certificatul fiscal înainte să-l fi cerut chiar. Dar, într-o lume tot mai puternic digitalizată, tehnologia trebuie să fie un mijloc prin care serviciile notariale să poată fi oferite mai simplu, poate mai rapid, cu menținerea garanțiilor de securitate juridică pe care le oferă în prezent.

În scrierile romanticilor, demonii erau priviți și ca personificarea eroismului, a curajului. Haideți să ne privim și noi în felul acesta demonii, să îi cunoaștem, înțelegem și cine știe, poate să îi cucerim ! Și, dacă vă e teamă de Fake news, puteți învăța cum să evitați această capcană din interviul profesorului Bogdan Oprea.

Vă doresc lectură plăcută!

Laura Badiu, Președintele Colegiului Director



1 Dr. Peter Stelmaszczyk is the new President of the CNUE – CNUE (notariesofeurope.eu)