Press "Enter" to skip to content

Pledoarie pentru modificarea Normei din 2011 privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici
Decembrie 2023

În ianuarie 2011 autentificam actele și le trimiteam biroului de carte funciară pentru îndeplinirea formalităților de publicitate. Azi, avem nevoie de un om cu un anumit nivel de pregătire în IT care să facă bună parte din munca celor de la cartea funciară. Ca să nu mai amintim de faptul că ne-am transformat în arhivarii biroului de carte funciară !

În anul 2011 nu țineam evidența cumpărătorilor cu TVA de 5% sau a celor care au încheiat acte de dare în plată. Nu încasam impozit la vânzarea terenurilor din extravilan.

În anul 2011, pentru autentificarea unui contract de vânzare, trebuia să faci cel mult o verificare într-un registru (revocarea procurilor). Astazi, trebuie să faci în medie 5 verificări pentru fiecare parte a actului. 10 părți, 50 de verificări! Ai nevoie de pregătire informatică pentru că semnezi cu semnătura ta electronică și ești 100% responsabil pentru datele introduse și rezultatele obținute.

Din 2023, Oficiul pentru prevenirea și combaterea spălării banilor are o platformă în care notarul încarcă tranzacțiile suspecte. Toți notarii știu cât durează asta și câte decizii trebuie să iei înainte de a apăsa butonul final.

Instituțiile statului s-au digitalizat într-o anumită măsură iar munca brută, de introducere a datelor a trecut de la acestea la noi. Noi, notarii, nu secretarii! Noi semnăm, noi răspundem! Ei primesc informația în format electronic de unde o pot gestiona foarte ușor. Nu au responsabilitatea introducerii și nici a păstrării documentelor introduse. Partea aceasta a rămas la noi.

Știm că serviciul pe care îl îndeplinim este unul public și că aceasta presupune și o contribuție. Este important că suntem creditați și priviți ca structură de încredere de către instituțiile statului. Problema este însă că, în ultimii 12 ani, s-au adăugat doar responsabilități, nu și onorarii care să le acopere.

Și, lăsând la o parte responsabilitățile din ce în ce mai numeroase și riscurile din ce în ce mai mari, cheltuielile biroului au devenit de neacoperit! În ianuarie 2011, salariul mediu brut la nivel național era de 1963 de lei. În luna octombrie 2023, salariul mediu brut a fost de 7509 lei. În anul 2011 un notar se descurca cu doi angajați. Azi, fără 4 nu poți deschide un birou, nu poți funcționa așa cum trebuie. Dezvoltarea societății impune un nivel de dotare a biroului tot mai înalt și oameni bine pregătiți și foarte bine plătiți. Iar onorariile au rămas, de 12 ani, neschimbate!

În 6 ianuarie 2011, onorariul pentru autentificarea unui testament era de 19 euro. Azi, 12 ani mai târziu, este de 16 euro. Revocarea unui testament costă 6 euro. Într-o țară europeană, o pâine costă cu mult mai mult.

Da, avem opțiunea să cerem mai mult, dar în condițiile în care, numărul notarilor din Camera București crește în fiecare an tot mai mult, îți poți permite să ceri mai mult fără să te temi că mâine clientul tău îți va reproșa asta?

Ne tot gândim, în fiecare an, că nu este un moment bun să punem aceste probleme pe masă. Niciodată nu va fi un moment bun dacă societatea nu va înțelege că, an de an, responsabilitățile noastre sunt tot mai numeroase și cheltuielile tot mai mari. Din afara oricărei profesii, se văd doar beneficiile și e ușor sa te uiți cu invidie în curtea altuia dacă nu trăiești acolo cu adevărat, muncind, susținându-ți angajații, biroul, zi de zi!

Laura Badiu, Președintele Colegiului Director