Press "Enter" to skip to content

Călătorie în lumea artelor vizuale
Martie 2024

Descoperim cu multă bucurie talentele și pasiunile colegilor noștri și suntem recunoscători ori de câte ori aleg să le împărtășească cu noi. Am fost plăcut surprinși să descoperim că, în spatele unei populare pagini de Facebook, Me in a Museum, (https://www.facebook.com/MeInaMuseum, având 71.000 de urmăritori), se află un notar, colega noastră Iuliana Simionescu, care ne-a scris propunând-ne să pornim împreună într-o minunată călătorie în lumea artelor….

Vă propun să începem această călătorie cu Muzeul Theodor Pallady (Casa Melik) situat în Str. Spătarului nr 22 din Cartierul Armenesc, cu un program de vizitare foarte atractiv: de miercuri până duminică între orele 10.00 și 18.00.

Muzeul adăpostește un ansamblu de lucrări valoroase, autohtone dar și din alte spații geografice, aparținând școlii europene de pictură (franceză, engleză, spaniolă), sculptură de mici dimensiuni, obiecte textile, piese de mobilier, ceramică orientală şi alte obiecte de artă decorativă.

Casa Melik este cunoscută drept cea mai veche casă deschisă publicului, cu o arhitectură tradițional românească, construită în perioada 1750 – 1760 de armeanul Hagi Kevork Nararetoglu. Astăzi poartă numele arhitectului Iacob Melik (1817-1885), cel care a renovat-o în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, un susținător al Revoluției de la 1848 și presupus autor al lucrării L’Orient devant L’Occident1.

Muzeul poartă numele lui Theodor Pallady, aici fiind expuse peste 800 de desene și gravuri ale pictorului român. Theodor Pallady s-a născut în Iași, în anul 1871. A fost trimis de familia sa, încă de la o vârstă fragedă, în Dresda pentru studii iar apoi la Paris, unde a studiat la Académie des Beaux-Arts. În anul 1900, în cadrul  Exposition Universelle (Expoziția de la Paris) prezintă lucrarea ”Fiul Risipitor” care i-a adus multe aprecieri. În anul 1904 se întoarce în România unde prezintă câteva lucrări într-o expozitie personală la Ateneul Român. Păstrează în continuare legături strânse cu capitala Franței, unde a continuat să susțină multe expoziții personale și unde revine ulterior. Își deschide un studio propriu în Place Dauphine într-un imobil în care locuia și familia Gheorghe Răut, cu care leagă o strânsă prietenie. A rămas la Paris până în anul 1940, an în care s-a întos definitiv în țară, unde a trăit până în 1956.

Gheorghe Răut a fost director al filialei Băncii Marmorosch Blank din Paris. În perioada pariziană, acesta a strâns o impresionantă colecție de artă printre care și lucrări ale prietenului său, Theodor Pallady, colecție pe care în anii 60 a donat-o statului român, sub condiția expunerii sale în casa Melik2.

Puteți vedea în Muzeul Pallady, din colecția Răut, pictură europeană din secolele XVI-XIX, cum ar fi lucrările „Bretone” de Edmond Aman Jean (pictor francez ce a trăit în perioada 1858 – 1936), „Portretul Sofiei Croisette” de Carolus-Duran (pictor francez recunoscut ca parte a curentului realist, ce a trăit în perioada 1837 – 1917), picturi atribuite cunoscutului pictor francez Edouard Vuillard (membru important al grupului artistic de avantgarda – Les Nabis3), cum ar fi „Natură moartă” precum și lui Camille Corot (pictor francez care a trăit în perioada 1796 – 1875) care, prin stilul său, a păstrat elemente din tradiția neoclasică dar a și anticipat inovațiile impresionismului.

Tot aci veți găsi expuse lucrări ale pictorului francez Lubin Baugin (1612 – 1633), poreclit Le Petit Guide (Micul Guido) deoarece a fost puternic influențat de Guido Reni, pictor italian din perioada barocă (1575 – 1642).

Sunt, de asemenea, expuse, două pânze valoroase aparţinând şcolii engleze, precum şi opere ale pictorului român Jean Al. Steriadi născut în anul 1880 și care a trăit până în anul 1956, care se distinge prin portrete și compoziții bazate pe un desen puternic, expresiv dar și peisaje cu influență impresionistă în care armonia subtilă este combinată cu elemente de un rafinat pitoresc.

Dacă veți vizita muzeul, vă veți bucura și de colecţia de sculptură mică ce cuprinde piese de artă antică greco-romană („Tors de bărbat” și „Cap de bărbat”), egipteană, artă din Indochina, artă indiană, chineză, khmeră, artă renascentistă italiană („Tors de femeie”) şi artă franceză.

Dintre piesele de mobilier expuse se evidenţiază un bufet masiv francez de la mijlocul secolului al XVII-lea, un dulap (bahut) din lemn de stejar, în stil Regence și o comodă stil Ludovic al XV-lea.

Cele câteva ore petrecute în Muzeul Theodor Pallady vă vor îmbogăți spiritual cu siguranță, Casa Melik reprezentând un reper cultural al orașului nostru atât prin vechimea și frumuseșea clădirii cât și pentru valoroasa colecție pe care o adăpostește.

Iuliana Simionescu, notar public

Sursa: www.curatorial.ro

https://mnar.ro/muzeul-theodor-pallady

wikipedia.org

Foto credit: Iuliana Simionescu