Press "Enter" to skip to content

Programul Camerei Notarilor Publici București de mentorat pentru notarii proaspăt intrați în funcție
Iunie 2024

Notar de București: Cum s-a născut ideea unui program de mentorat pentru notarii proaspăt intrați în profesie?

Paul Manole: Această idee a pornit având în vedere mai multe aspecte:

– în primul rând dorința de a-i ajuta pe noii noștri colegi să aibă un început cât mai bun în profesia de notar punându-le la dispoziție experiența noastră și a instituției;

– în al doilea rând, pentru că și pentru Cameră acest program este încă la început și în formare, vrem să aflăm de la cei care astăzi își încep activitatea care sunt problemele cu care se confruntă, cum văd diverse aspecte profesionale. Acest demers a fost gândit în formatul unui dialog care, pe lângă transmiterea cunoștintelor către noii noștri colegi, ne dă și nouă posibilitatea să învățăm și să le înțelegem punctul de vedere, pentru că deși cu toții am fost în postura lor, vremurile s-au schimbat și provocările pe care le are de trecut un notar astăzi nu mai sunt aceleași ca acum 20 de ani;

– în al treilea rând ne dorim să transmitem noii generații de notari că îi primim cu brațele deschise, că ne dorim să își desfășoare cu succes meseria, chestiune pentru care au sprijinul atât al instituției cât și al colegilor, pentru că deși fiecare dintre noi este concurența celuilalt, mai presus de aceasta este interesul comun ca profesia noastră să continue să servească cu succes societatea și să își păstreze și dezvolte relevanța;

– și, nu în ultimul rând, am dorit să ne cunoaștem și să le transmitem noilor colegi că pe lângă aspectele profesionale, notariatul este o familie, iar sub egida Camerei București sunt organizate atât evenimente profesionale, cât și multe activități sociale care au ca scop principal crearea unui cadru în care notarii să se cunoască și să lege prietenii.

Discutând atât cu stagiari cât și cu colegi mai tineri ne-am dat seama că mulți au nevoie de îndrumare, au întrebări care nu sunt legate doar de ce se poate găsi în cărți sau cursuri și, în general, ne-am gândit că, la începutul carierei, oricui îi prinde bine să primească un sfat care să facă mai ușor de trecut provocările nu tocmai puține pe care le implică profesia noastră.

N.B. Care sunt nevoile care credeți că ar putea fi acoperite prin acest program?

P.M. Primele întrebări sunt legate de pașii necesari pentru dobândirea licenței de funcționare, iar în acest sens departamentul de resurse umane din cadrul Camerei este cel mai bun sprijin. Apoi este importantă conștientizarea că notariatul este pe lângă un serviciu public și o afacere de a cărei reușită depinde existența profesională a notarului și a angajaților biroului. Tot în acest context de menționat este și modul de interacțiune cu clienții, dar și cu angajații care, pe lângă notar, sunt resursa cea mai importantă a unui birou notarial. Instrumentele digitale puse la dispoziție de către Uniune și Cameră sunt de asemenea un topic pe care ne propunem să îl explorăm. O altă întrebare la care încercăm să răspundem este ce sunt și cum funcționează asocierile între notari. Poate cel mai dezbatut subiect este cel legat de greșelile neintenționate constatate în cadrul controlului profesional, greșeli de care dorim să îi ferim pe noii noștri colegi. Acestea sunt doar câteva exemple întrucât fiind încă într-un stadiu incipient, și noi cei care reprezentăm Camera în acest program deocamtată ne acomodăm cu problematica inerentă unui început de profesie, motiv pentru care cu siguranță vor mai apărea multe alte subiecte de abordat.

N.B. Cum ați ales notarii care vor îndeplini rolul de mentor?

P.M. Am avut în vedere notari cu experință care prin preocupările lor să acopere cât mai mult domeniile vizate: organizarea biroului notarial, conducerea unei afaceri, utilizarea eficientă a resurselor digitale de care dispunem, comportamenul profesional si uman al unui notar, prezentarea unor greșeli de evitat în activitatea noastră și altele. Am invitat drept lectori colegi care de-a lungul vremii au fost activi în viața socio-profesională a Camerei și care cunosc atât practică cât și aspecte sociale ale vieții de notar, viață în care dorim să îi integrăm și pe noii noștri colegi.

N.B. Ați avut deja una sau mai multe întîlniri? Cum au primit ideea colegii care tocmai au intrat în profesie?

P.M. Până în acest moment am avut o întâlnire și întrucât tematica nu poate fi epuizată în doar 2-3 ore, vor urma în curând și alte întâlniri. Dar, întrucât acest program își dorește să sprijine continuu notarii aflați la începutul carierei și pentru că în mod cert vor apărea situații în care să le prindă bine un sfat, nu limităm programul la durata acestor întâlniri ci îi încurajăm pe colegi să ne contacteze oricând au nevoie de un sprijin. Din punct de vedere al feedback-ului acesta credem că a fost pozitiv și a fost primit ca o inițiativă binevenită, dar despre acest aspect probabil că ar fi bine să discutăm cu cei cărora ne adresăm.

N.B. Cum vedeți în timp evoluția acestui proiect?

P.M. Pe termen scurt ne dorim să perfecționăm și să extindem subiectele de discuție astfel încât să fie cât mai utile noilor noștri colegi. Pe măsură ce vom căpăta experiență legată de necesitățile acestei etape profesionale avem în plan conceperea unui ghid al notarului la început de drum care sa fie o sinteză a subiectelor dezbătute în aceste întâlniri. Sperăm ca acest proiect să se transforme într-un adevărat program de sprijin și formare a noilor generații de notari, scopul pe termen lung fiind ca peste ani cei care beneficiază acum de îndrumare să preia ștafeta și să îi indrume la rândul lor pe alții.

Vă mulțumesc!

Notar de București, în dialog cu Paul Manole, unul dintre inițiatorii Programului de Mentorat