Press "Enter" to skip to content

Cursurile Universității Notariatului Mondial, Oportunități de învățare și interacțiune cu notari din întreaga lume
Septembrie 2024

Pentru prima dată de la înființarea sa în 2013, ediția a XII-a a Universității Notariatului Mondial „Jean-Paul Decorps” a avut loc în Franța – țara de origine a fondatorului Jean-Paul Decorps și a actualului președinte al Uniunii Internaționale a Notariatului Latin (UINL), Lionel Galliez. Evenimentul a fost organizat sub egida Uniunii Internaționale a Notariatului Latin.

Programul de formare a inclus notari tineri și stagiari, care au participat pe parcursul mai multor luni la întâlniri online cu profesori coordonatori. Aceste sesiuni au culminat cu o săptămână de pregătire intensivă, desfășurată la Consiliul Superior al Notariatului din Paris, în cadrul căreia au avut loc prelegeri și dezbateri, finalizând astfel seria întâlnirilor anterioare.

Tema principală a ediției – „Respectarea ordinii publice: o misiune esențială a notariatului public, o provocare permanentă a notarului” – a fost abordată prin intermediul a cinci module:

Dreptul familiei, coordonat de Prof. Cristina Armella (Argentina), fost președinte al UINL;

Dreptul succesoral, coordonat de Prof. Michel Grimaldi (Franța), președinte de onoare al Asociației Henri Capitant;

Dreptul persoanelor, coordonat de Prof. Christine Morin (Quebec), notar emerit și membru în Consiliul de Administrație al UINL;

Drept imobiliar, coordonat de Prof. Luc Weyts (Belgia), doctor în drept;

Drept societar și prevenirea spălării banilor, coordonat de Prof. Birgit Snijder-Kuipers (Țările de Jos), notar și profesor universitar.

Deschiderea oficială a săptămânii de lucru a fost realizată de Lionel Galliez, președinte al UINL, Thierry Vachon, director științific al Universității, Cristina Armella, Christine Morin și Elena Bevilacqua, director al Universității. În cadrul deschiderii s-au prezentat domeniile în care UINL activează, dar și colaborările pe care aceasta le are cu prestigioase instituții internaționale, precum FAO (The Food and Agriculture Organization), UNICEF, UN Habitat (The United Nations Human Settlements Programme), Banca Mondială, OECD (The Organisation for Economic Co-operation and Development) și HCCH (Hague Conference on Private International Law). Aceste parteneriate reflectă rolul esențial pe care UINL îl joacă în protejarea drepturilor civile la nivel global.

Am avut bucuria de a participa la aceste lucrări, în calitate de notar stagiar, alături de trei notari tineri, reprezentând împreună România. Fiecare dintre noi a prezentat cadrul legislativ național în cadrul modulelor de Drept imobiliar și Drept societar/Prevenirea și combaterea spălării banilor, accentuând modul în care acesta se aliniază standardelor europene.

În cadrul modulului de Dreptul familiei, coordonat de Prof. Cristina Armella, au fost subliniate diferențele dintre competențele notarilor din diverse părți ale lumii. Spre exemplu, am aflat că în Puerto Rico, notarii publici pot oficia căsătorii, iar în Costa Rica acest proces poate avea loc chiar și la distanță, cu o parte prezentă la un consulat și cealaltă în fața unui notar.

În Uruguay, notarii publici pot încheia doar convenții matrimoniale, un nou proiect de lege urmând să le confere acestora și competența oficierii căsătoriilor. Pe de altă parte, în aceeași zonă geografică, în Paraguay, notarii nu se bucură de această prerogativă, argumentat de faptul că instituția căsătoriei este de ordine publică și trebuie să rămână în sarcina unei instituții publice. Mai mult chiar, aceștia nu pot nici lichida comunitatea de bunuri ca urmare a desfacerii căsătoriei, lichidarea fiind în competența exclusivă a instanțelor de judecată.

Într-un alt spațiu geografic, mai apropiat de țara noastră, la polul opus din punct de vedere al competenței, notariatul din Serbia nu se bucură nici de prerogativa oficierii căsătoriilor, nici de cea a procedurii de divorț. De altfel, până în 2014, în Serbia actele încheiate în forma autentică erau instrumentate de către instanțele judecătorești, notariatul fiind înființat doar în urmă cu 10 ani.

Dezbaterile în cadrul modulului de Drept succesoral au debutat cu o prelegere seducătoare a Prof. Michel Grimaldi despre rolul notarului în viața cetățenilor, despre dreptul fundamental la moștenire, despre transmiterea patrimoniului și legătura indisolubilă între acestea și ordinea publică.

Modulul a fost o bună ocazie pentru a descoperi procedura din alte state, în special acele proceduri care nu sunt recunoscute în dreptul nostru. În Portugalia spre exemplu, soții au dreptul să încheie convenții matrimoniale prin care fiecare dintre ei poate renunța anticipat la succesiunea celuilalt, pentru a proteja cotele succesorale ale copiilor din afara căsătoriei lor. În Uruguay, soțul supraviețuitor dezmoștenit are dreptul la rezerva succesorală doar dacă se stabilește că activul patrimonial al acestuia este vădit inferior activului patrimonial al defunctului său soț. Tot în Uruguay sunt permise pacte asupra succesiunilor viitoare, precum renunțarea la sau vânzarea de drepturi succesorale viitoare.

Modulul de Drept imobiliar a permis abordarea temelor legate de transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și competențele notarilor din diverse state în această materie, posibilitatea de a insera în contracte anumite clauze (cum ar fi o clauză ce permite partenerului de viață supraviețuitor să continue să locuiască nestingherit în casă), dar și legătura cu registrele de publicitate imobiliară.

O parte foarte interesantă a cursului a fost cea dedicată societăților, în special pentru noi, notarii din România. Am aflat că, în foarte multe state, notarii joacă un rol foarte important în procedurile legate de societăți, ajungându-se chiar ca de exemplu în cazul Cehiei, doar notarii să aibă competența de a înregistra online în Registrul Comerțului.

Modulul de Prevenire și combatere a spălării banilor ne-a oferit prilejul de a afla că, în această materie, competențele notarilor din Europa sunt similare, existând o preocupare semnificativă a notarilor de a preveni ca actele și procedurile lor să fie transformate în mijloace de spălare a banilor proveniți din infracțiuni.

Au fost discutate și aspecte practice, cum ar fi cuantumul onorariilor și modalitatea de stabilire a acestora. În țări precum Italia sau Canada (provincia Quebec) au fost abrogate normele ce instituiau onorarii minimale, reprezentanții acestor țări arătând că această schimbare a determinat o creștere a concurenței neloiale și manifestând sentimente de «melancolie pentru era onorariilor minimale».

Toate modulele au fost o sursă prețioasă de informații despre sisteme din alte state, unele dintre acestea generând discuții ample ale participanților, analizând avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre ele.

Ca notă generală, aș spune că provocările și schimbările aduse de transformările generale ale lumii actuale sunt privite de notarii din toată lumea cu deschidere, unele chiar cu entuziasm. Se acordă o atenție foarte mare perfecționării notarului în domenii noi, care în aparență par a le depăși aria de pregătire și competență, dar care, în realitate, pot și vor conduce profesia mai departe. Toate intervențiile au subliniat importanța și misiunea esențială a notarului, dar și deschiderea spre competențe noi, responsabilități noi, care să vină în întâmpinarea nevoilor clienților și care să susțină rolul semnificativ al notarului în societate.

Impedimentele din activitatea practică, cum ar fi cele aduse de rapiditatea cu care trebuie implementate noi tehnologii, ori cele ce țin de supra-reglementări, verificări câteodată copleșitor de amănunțite, tind să ne facă să uităm motivele care ne-au determinat să alegem această profesie și de rolul pe care îl îndeplinim.

Participarea la acest curs a fost o experiență inestimabilă pentru mine, ca notar stagiar. Am fost onorată să fac parte din această mare familie internațională, să învăț de la experți de renume, să întâlnesc tineri notari la fel de entuziaști să pornească pe drumul onorabil al acestei profesii, deschiși provocărilor și oportunităților acesteia.

Maria Daniilescu, notar stagiar