Press "Enter" to skip to content

Interviu cu doamna Mihaela Olaru, gazda emisiunii „Oamenii și Legea”
Septembrie 2024

Emisiunea juridică „Oamenii și Legea”, difuzată pe postul național TVR1, găzduită cu profesionalism și remarcabilă dedicare de doamna avocat Mihaela Olaru, atrage un public numeros, contribuind semnificativ la educația juridică a publicului.

Pe parcursul ultimilor doi ani, mai mulți notari au fost invitați ai unor ediții ale misiunii în care temele dezbătute au fost testamentul, procedura succesorală, inclusiv cea cu elemente de extraneitate, contractul de vânzare, contractul de donație. Aceștia au discutat despre rolul și competențele notarilor publici, evidențiind soluțiile eficiente și necontencioase pe care aceștia le pun la dispoziția cetățenilor.

Am discutat cu doamna avocat Mihaela Olaru despre succesul acestei emisiuni, rolul său în informarea publicului și implicarea colegilor noștri notari.

N.B. Suntem onorați că ați acceptat invitația noastră de a răspunde la câteva întrebări pentru publicul Ziarului Nostru.

M.O. Eu vă mulțumesc și sunt onorată pentru că aduceți în prim plan emisiunea juridică „Oamenii și Legea”, o emisiune menită să capteze atenția profesioniștilor în drept asupra nevoii de educație juridică a cetățeanului.

N.B. Ați creat o emisiune de educație juridică pentru publicul larg, un demers foarte lăudabil. Ce v-a inspirat, în calitate de profesionist, să inițiați acest proiect?

M.O. Această dorință de a realiza o emisiune juridică este un proiect mai vechi. Profesia mea și problemele cu care m-am confruntat de-alungul anilor, m-au inspirat și m-au motivat să mă implic efectiv în educația juridică a cetățeanului. Mi-am dat seama că este o nevoie imensă de a face educație juridică, și am făcut acest lucru în școli, prin intervenții tv, articole de presă, pe blogul personal mihaelaolarublog.ro, pe site-ul viatafaraviolenta.ro, pe cristoiublog.ro la rubrica „Prin tribunale ca prin viață” sau în cadrul emisiunii cu același nume, precum și în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut pe diverse teme juridice. Faptul că am reușit să realizez acest proiect unic la Televiziunea Română, înseamnă mult pentru mine și sunt convinsă că și pentru oameni și profesioniștii dreptului.

N.B. Care a fost reacția celor care vă urmăresc și ce impact credeți că a avut emisiunea, de-a lungul timpului, asupra nivelului de informare juridică a populației?

M.O. Am fost surprinsă de fiecare dată când am interacționat cu diferite persoane pe care nu le cunoșteam și care mi-au mărturisit că urmăresc emisiunea, o apreciază pentru că este una educativă și prin intermediul căreia au aflat multe informații juridice utile. Am constatat că în decursul a peste doi ani de existență, emisiunea a atras un public numeros, care ne urmărește constant, iar unii dintre cei care ne urmăresc sunt oameni pe care îi cunosc, mulți dintre ei fac parte din lumea justiției și care apreciază foarte mult utilitatea acestei emisiuni juridice. Mă bucur foarte mult deoarece am reușit să aduc la masa profesioniștilor lumea justiției și sunt plăcut surprinsă când văd că oamenii nu ezită să mă oprească atunci când mă întâlnesc, spunându-mi că apreciază emisiunea și că o urmăresc. Întrucât datele mele de contact sunt publice, sunt foarte multe persoane care mă contactează telefonic sau pe mail, propunându-mi diferite teme juridice pe care să le discutăm în direct împreună cu telespectatorii și cu invitații mei.

N.B. Cum percepeți rolul notarilor publici ca invitați în emisiunea dumneavoastră? În ce mod considerați că aceștia contribuie la clarificarea aspectelor juridice în materie notarială pentru publicul larg?

M.O. De fiecare dată când am avut invitat în studio un notar public, am apreciat contribuția acestuia la creșterea gradului de informare a publicului, iar emisiunea a crescut și a ajuns să aibă un public numeros și datorită informațiilor și explicațiilor oferite de către notarii publici. Evident că orice om își dorește să-și rezolve o problemă juridică printr-o formulă cât mai rapidă, iar apelarea la serviciile unui notar public îi scurtează foarte mult timpul de așteptare și de rezolvare. Consider, că prin explicațiile oferite publicului larg de către notarii publici, aceste informații au fost de un real ajutor pentru clarificarea unor aspecte juridice în materie notarială, acestea fiind apreciate de către oameni, iar cei care au nevoie de servicii juridice au fost convinși să apeleze cu încredere la serviciile unui notar public.

N.B. Care sunt, din experiența dumneavoastră, acele teme juridice care par a fi cel mai des neînțelese sau insuficient cunoscute de către public?

M.O. Din experiența pe care am avut-o până acum, am observat că temele juridice pe care le abordăm și de multe ori le repetăm pentru a fi cât mai bine înțelese, sunt cele legate de dreptul de moștenire, de probleme locative și de pensii. Întrucât este nevoie de foarte multe informații și explicații pe aceste teme care nu sunt ușor de înțeles, oferim aceste explicații, folosind cuvinte simple pe înțelesul tuturor, tocmai pentru ca informația să ajungă cât mai ușor la public pentru a fi înțeleasă. Mă bucur că oamenii care ne urmăresc chiar și atunci când temele abordate sunt unele destul de grele și consistente ca și informație, aceștia ne sună în direct și urmăresc emisiunea până la final sau de multe ori în reluare, reținând astfel foarte multe informații atât de utile și de necesare.

N.B. Având în vedere succesul și impactul pozitiv al emisiunii, ce alte forme de comunicare pe scară largă credeți că ar mai putea fi folosite de profesioniștii dreptului pentru a crește accesul publicului la informația juridică ?

M.O. Consider că publicul larg în primul rând trebuie să primească informații corecte prin orice forme de comunicare în masă. Este foarte bine venită și explicația scrisă oferită de diferite publicații de specialitate sau presă scrisă, dar am observat că tendința și interesul de a accesa informații, înclină în favoarea materialelor audio-video. De aceea, cred că profesioniștii dreptului trebuie să interacționeze direct cu publicul și de fiecare dată să se asigure că răspunsurile oferite publicului au fost suficient de lămuritoare și apreciate, urmărind prin acest tip de relaționări să creștem interesul și accesul publicului la informația juridică. 

În concluzie, indiferent de forma de comunicare, oamenii au mare nevoie de educație juridică de la profesioniștii dreptului și cel mai important este ca aceste informații juridice să fie oferite pe înțelesul tuturor.

Închei prin a spune că un om educat din punct de vedere juridic, este un om bun, un om cu caracter și cu respect față de oameni, legi și autorități, înțelegând pe deplin ce drepturi și obligații are în societate.

N.B. Vă mulțumim și vă dorim mult succes în continuare!