Suntem deja familiarizați cu întâlnirile lunare de joi, organizate prin grija Fundației Notar 2006. Temele propuse sunt inedite iar invitații, adevărați profesioniști în domeniile în care activează.
Așa a fost și la ultima întâlnire din luna septembrie, când am avut ocazia să învățăm câteva noțiuni elementare de prim ajutor în cadrul unui instructaj realizat de către dna. Cristina Miia și echipa sa, reprezentanți ai Asociației Voluntarilor Invictus România.
Partea teoretică a cursului a început cu demontarea unor mituri pe care majoritatea le avem despre situațiile de risc vital:
-
Nu mi se poate întâmpla! Ba, da, se poate întâmpla oricui, oriunde, oricând!
-
Aștept specialiștii, este timp! Nu, timpul este cel mai mare dușman al unui persoane aflată într-o situație limită, căci, fiecare minut de întârziere a aplicării măsurilor, scade șansa de supraviețuire cu aproximativ 10%.
-
Nu sunt medic, nu pot acorda primul ajutor, e posibil să răspund civil sau penal. Fals. Orice persoană, chiar și fără pregătire medicală, poate efectua acțiuni salvatoare de viață acordând primul ajutor de bază. Și atât timp cât acționează cu bună credință și cu intenția de a salva viața cuiva, nu va răspunde nici civil, nici penal.
La modulul practic, organizat pe ateliere, am avut posibilitatea de a exersa, îndrumați de instructori, câteva tehnici simple de prim ajutor pentru evaluarea unei victime prăbușite, așezarea unei victime în poziție de siguranță, obstrucția de cale aeriană cu corpi străini și, mai ales, foarte solicitanta tehnică de prim ajutor, exersată pe manechine, pentru cazul de stop cardio-respirator, prin aplicarea suportului vital de bază.
Misiunea cursului a fost îndeplinită, am realizat că viața cuiva depinde uneori de câteva măsuri foarte simple de prim ajutor, că o situație de risc vital pentru o persoană se poate transforma într-o întâmplare cu final fericit dacă prin preajmă se află o persoană care a urmat un simplu curs de prim ajutor.
Toți colegii prezenți la întâlnirea de joi am conștientizat cât de importante sunt astfel de instructaje. Pentru cele două ore petrecute cu folos, în compania altor colegi notari, mulțumesc celor care au făcut posibilă această întâlnire!
Ioana Diaconu, notar public