Press "Enter" to skip to content

Pregătirea continuă, între inovație și înțelepciunea tradiției
Septembrie 2024

Evoluția societății și a relațiilor juridice contemporane impune o adaptare constantă a profesiei de notar. Această adaptare nu se limitează doar la cunoașterea legislației, ci include și capacitatea notarilor de a înțelege și de a gestiona noi domenii de activitate. Progresul tehnologic, digitalizarea serviciilor publice și creșterea complexității tranzacțiilor juridice sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă notarii zilelor noastre. În acest context, pregătirea continuă devine esențială, iar acest lucru trebuie privit ca o responsabilitate colectivă, atât din partea notarilor înșiși, cât și a organizațiilor profesionale.

În ultimii ani, am asistat la o creștere semnificativă a importanței noilor tehnologii și a tranzacțiilor ce le implică, inclusiv în domeniul dreptului. În acest context, este crucial ca notarii să înțeleagă aceste concepte și să fie capabili să gestioneze documente și tranzacții asociate cu noile tehnologii. Avem o nouă lege a semnăturii electronice și, în dezbatere publică, un proiect de lege privind activitatea notarială electronică. Este evident că aceste schimbări ne dau târcoale și, încet, încet, pătrund în viața noastră profesională.

La fel a fost și cu procedurile cu elemente de extraneitate. Cazuri limitate, gestionate cu prudență, în primii ani, cu numeroase limitări, inclusiv de ordin constituțional, azi au devenit un lucru obișnuit în activitatea noastră. Dar, obișnuit, nu înseamnă și ușor, de aceea este nevoie de o pregătire constantă și în această materie.

Având în vedere creșterea semnificativă a cazurilor de succesiuni internaționale, care reflectă această mobilitate transfrontalieră fantastică a persoanelor și a patrimoniilor din ultimii ani, am luat decizia ca tema viitoarei noastre conferințe internaționale să se circumscrie acestei problematici. Așadar, în primăvara viitoare vom găzdui o conferință dedicată dreptului succesiunilor internaționale. În cadrul acestui eveniment, ne onorează prezența unor lectori de renume, specialiști cu o vastă expertiză în acest domeniu, care au acceptat invitația noastră de a susține prelegeri și de a facilita schimburi valoroase de cunoștințe și bune practici între notarii din Camera București. În curând vom deschide înscrierile, sperăm să fiți prezenți într-un număr cât mai mare.

Tot în anul ce vine, vom organiza la București o conferință în parteneriat cu ERA (Academia de Drept European din Trier), cel mai important centru de pregătire continuă a profesioniștilor dreptului de la nivel european. Acest parteneriat ne onorează și, cunoscându-vă, sunt sigură că vom fi la înălțime. Temele de dezbatere vor fi concentrate asupra noilor tehnologii și a implicațiilor dezvoltării acestora asupra activității notariale.

Dar până la acestea, mai avem întâlnirile de joia, în cadrul cărora ne vom întâlni cu domnul Cristian Paziuc, prodecan al Facultății de Drept a Universității București, cu care vom discuta despre impactul noilor tehnologii asupra dreptului contractelor și cu domnul George Zlati, autorul primului tratat de criminalitate informatică, care ne va vorbi despre riscurile asociate utilizării noilor instrumente în activitatea notarială. Tot joia ne vedem și la întâlnirile organizate de Fundația noastră, bun prilej de socializare dar și de dezvoltare personală.

Toate aceste evenimente au un dublu scop: de a oferi oportunități de învățare, dar și de a crea un cadru de dialog între notari, pentru a găsi soluții la provocările comune.

În acest context, aș vrea să subliniez că este încurajator să vedem cum tinerii notari, noua generație de profesioniști vine cu o bază solidă de cunoștințe juridice, completată de o deschidere către noile tehnologii. Nu putem să nu apreciem, atât pregătirea lor teoretică, cât și capacitatea de a înțelege importanța noilor provocări ale lumii juridice. Acest fapt nu doar că întărește profesia, dar o și împinge către un viitor în care inovația va fi un element central.

Totuși, în entuziasmul lor, tinerii notari trebuie să fie conștienți de importanța unei pregătiri continue și să înțeleagă că învățarea nu se oprește la obținerea diplomelor. Experiența notarilor mai vechi, care au traversat schimbările din legislație și au văzut cum se manifestă în practică diverse instituții juridice, rămâne un ghid valoros care poate preveni multe erori și oferi soluții mai eficiente.

În acest sens, este important să subliniem că, pe lângă pregătirea teoretică, colaborarea între generațiile de notari devine vitală. Seniorii din profesie, care au avut posibilitatea de a trece prin diverse etape legislative și s-au confruntat cu provocări complexe, au un rol esențial în formarea și îndrumarea tinerilor colegi. Cunoștințele acumulate de aceștia reprezintă un tezaur care nu poate fi ignorat, iar organizația noastră va fi mereu preocupată de dezvoltarea unui mediu în care acest schimb de experiență să fie facilitat.

Într-o profesie în care echilibrul dintre tradiție și inovație este crucial, notarii trebuie să învețe din trecut pentru a răspunde cu succes provocărilor viitoare. Mentorii și modele profesionale oferite de cei mai vechi în profesie nu doar că ajută la asigurarea unei tranziții fluente între generații, dar permit și evitarea capcanelor pe care tinerii notari le-ar putea întâmpina din lipsă de experiență practică.

Pregătirea în domenii noi, combinată cu mentoratul oferit de notarii cu experiență, sunt elemente esențiale pentru succesul acestei profesii. Evenimentele pregătite de organizația noastră vor fi prilejul perfect pentru a discuta aceste subiecte, încurajând astfel formarea continuă și colaborarea între generații.

Vă așteptăm, așadar, pe toți, să vă înscrieți și să fiți deschiși consolidării acestor punți în beneficiul profesiei noastre.

Laura Badiu, Președinte