Va propun azi, spre vizitare, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici” cu un program de vizitare Miercuri – Duminica între orele 9 – 17
Intrarea este gratuită
Adresa: Str. Dr. Nicolae Minovici, Nr. 3, sector 1, București.
Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici a fost cunoscut până în anul 1989 sub numele de Muzeul de Artă Feudală al Academiei Române, fiind construit între anii 1941-1942. Piatra de temelie a casei a fost pusă în 27 aprilie 1941 (act autentic expus în cadrul colecției de bază), în 26 octombrie 1942 având loc recepția construcției.
Gândită ab initio ca o casă-muzeu, edificiul a fost construit în stilul gothic terțiar/perpendicular englezesc (stilul Tudor), cu inserții ale stilului noirmand (manoires-urile, rezalitul), cu o loggie venețiană. Planurile casei au fost elaborate de arh. Enzo Canella, cu ajutorul antrepenorului Dino Toffollo. Accesul se face din stradă, pe un pontus levi specific castelelor medievale, printr-un portal replicând intrarea din Hornby Castle, Norfolk, Anglia.
Valoarea estetic-arhitecturală a edificiului a dus la clasarea acestuia în Lista Monumentelor Istorice, clasa A (poziția 1488, cod B-II-m-A-19207), importanța istorică, artistică, documentară a exponatelor fiind semnificativă (numeroase exponate, unele cu caracter de unicuum pentru România, fiind clasate în clasa juridică Tezaur a patrimoniului național, altele în clasa Fond).
Dacă vă întrebați cine a fost Dumitru Furnică-Minovici, vă spun că el era inginer și un colecționar împătimit, fiind nepotul de soră a cunoscutului medic Nicolae Minovici, a cărei vilă se găsește pe aceeași stradă, la numărul 1, având tot statutul de Muzeu dar care, din cauza unor probleme la instalația de caldură, este închis până în primăvara anului 2025.
Muzeul are o impresionantă stare de film de epocă și datorită înălțimii de 8 metri, având o eleganță aparte. Vitraliile au fost gândite și poziționate astfel încât să creeze stări diferite și senzații în funcție de poziția soarelui, transformând interiorul în ceva viu, ce trăiește fiecare moment al zilei într-o stare diferită.
Colecția ing. D. Furniocă-Minovici, achiziționată din anticariate și/sau licitații de artă ale Europei, este compusă din vitralii (datate sec. XIII-XIX – austriece, germane, elveţiene), mic mobilier de artă (sec. XV-XIX (renascentist toscan, Louis XIII, Louis XV, elisabethan, Chippendale)), carte veche, tapiserii flamande, arme medievale și moderne, picturi – opere ale unor pictori italieni, flamanzi, germani, rarităţi bibliophile etc.
Biblioteca din lemn de nuc masiv conține circa 2000 de volume valoroase, iar unele dintre cărți au o vechime de circa 500 de ani.
În acest superb Muzeu găsim și cele mai vechi vitralii ce se află pe teritoriul Romaniei, produse în Franța, ce dateaza din sec. V.
Iuliana Simionescu, notar public
Merită să vizitați Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici
Foto credit Iuliana Simionescu
Comments are closed.