Paul Manole, notar public
Întrucât vine vara și mulți dintre noi se vor putea bucura de binefacerile apei am să vă povestesc despre una dintre cele mai interesante moduri de interacțiune cu aceasta.
Scufundarea sub apă este practica coborârii sub suprafața apei pentru a interacționa cu mediul. Imersiunea în apă și expunerea la presiune ambientală ridicată au efecte fiziologice care limitează adâncimile și durata posibilă în scufundările sub presiune. Oamenii nu sunt bine adaptați fiziologic și anatomic la condițiile de mediu ale scufundării și diverse echipamente au fost dezvoltate pentru a extinde adâncimea și durata scufundărilor umane și pentru a permite diferite tipuri de lucrări.
În scufundarea sub presiune ambientală, scafandrul este direct expus la presiunea apei din jur. Scafandrul se se poate scufunda cu propria respirație sau poate folosi un aparat de respirație artificială autonom sau cu aer furnizat de la suprafață. Tehnica de scufundare prin saturație reduce riscul de boală de decompresie după scufundări de lungă durată. Costumele pentru submersie pot fi utilizate pentru a izola scafandrul de presiunea ambientală ridicată.
Întrucât mediul expune scafandrul la o gamă largă de pericole este foarte important ca riscurile să fie controlate în primul rând prin antrenament specific cât și cu ajutorul echipamentului ales în funcție de modul, profunzimea și scopul scufundării. Activitățile de scufundare sunt limitate la adâncimi maxime de aproximativ 40 de metri pentru scufundări de agrement putându-se ajunge până la circa 600 metri purtând costume presurizate.
Din motivele mai sus amintite pentru practicarea acestei activități este necesar ca viitorul scafandru să fi urmat cursurile unei școli de scufundări și să obțină certificatele necesare pentru activitățile la care dorește să participe.
În România sunt numeroase de astfel de școli, țara noastră oferind o multitudine de locuri pitorești pentru scufundare, de la epavele din Marea Neagră continuând cu diverse lacuri și culminând cu explorarea acvatică a peșterilor și ghețarilor.
În speranța că v-am trezit interesul pentru acest gen de relaxare vă doresc scufundare plăcută!