Press "Enter" to skip to content

Despre pasiunea pentru sport, muncă și performanță la 13 ani
Iunie 2024

Sportul înseamnă bucurie, energie și îți oferă încredere în tine.

Deși cu toții știm asta, ne găsim greu timp să facem sport și să ne îndrumăm copiii către activități sportive.

Mă bucur să scriu azi despre fiul meu, Patrick, un tânăr ciclist de 13 ani, a cărui poveste este un exemplu despre cum joaca poate evolua într-o pasiune și, prin perseverență, se poate transforma în performanță. Pentru copii, sportul înseamnă mai întâi joacă. Înainte de a se gândi la performanță, copiii se bucură de joc, socializează, leagă prietenii, iar sportul le oferă pe toate acestea.

Povestea lui Patrick începe la vârsta de 3 ani, când a primit prima bicicletă. La 5 ani a reușit să pedaleze fără roți ajutătoare. Dornici să-l vedem practicând un sport, l-am înscris într-un club de mountain bike. Acolo a descoperit o lume nouă, a dobândit cunoștințe și abilități esențiale pentru practicarea acestui sport. A legat prietenii și s-a bucurat de distracție și de sentimentul de a fi împreună cu alții copii de vârsta lui.

La vârsta de 8 ani, Patrick a primit prima bicicletă performantă și a început antrenamentele cu seriozitate și determinare. Primele curse au fost provocatoare, dar fiecare experiență l-a ajutat să învețe și să-și îmbunătățească performanțele. Au urmat zeci de ore de antrenament, incluzând sesiuni structurate zilnice de 2-3 ore, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

În 2021, Patrick a câștigat bronzul la Cupa Națională de MTB pentru copii, la proba XCO, iar în 2023 a obținut titlul de Vicecampion Național, marcând apogeul eforturilor sale.

În spatele succesului lui Patrick se află efortul susținut, disciplina, reziliența mentală, capacitatea de a gestiona stresul competițional, concentrarea, un stil de viață sănătos (inclusiv nutriție adecvată și monitorizarea somnului) și abilitatea de a-și gestiona timpul pentru a echilibra antrenamentele cu responsabilitățile școlare.

Am fost mereu alături de Patrick știind că părinții copiilor care practică sport de performanță au un rol foarte important în evoluția lor. Trebuie să îi însoțească la competiții, oferindu-le sprijin moral necondiționat și susținându-i în toate reușitele și, mai ales, în inevitabilele eșecuri.

Dar nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără pasiunea autentică a lui Patrick pentru acest sport și fără dorința sa de a-și depăși propriile limitele.

Sper ca povestea lui Patrick să inspire alți copii și părinți, arătând ce se poate realiza prin pasiune, efort susținut și cu sprijin adecvat.  

Nadina Nechifor, notar public