Press "Enter" to skip to content

Muzeul Theodor Aman
Septembrie 2024

Cu un program de vizitare de miercuri pana duminica intre orele 10 – 18 (17.30 ultima intrare), Muzeul Theodor Aman se afla pe strada C.A. Rosetti nr 8, sector 1, Bucuresti.

Muzeul Theodor Aman a fost constuit in 1868 dupa planurile pictorului fiind prima casa – atelier de artist din Bucuresti, avand un farmec si un rafinament aparte.

Nascut dintr-o mama de origine greaca si tatal de origine macedoneana, Theodor Aman a fost unul dintre marii patrioti ai tarii ce au avut alta origine, asa cum au fost si cei din Familia Regala, Familia Minovici, Familia Storck. Patriotismul lui si-a gasit exprimarea prin picturile si sculpturile sale istorice, precum si prin eforturile sale de a promova arta romaneasca. A infiintat Prima Scoala Romanesca de Arte Frumoase de la Iasi si apoi de la Bucuresti. A scris articole in presa romaneasca prin care incerca sensibilizarea clasei conducatoare in aprecierea artei si incurajarea achizitiilor ei.

Muzeul Theodor Aman a fost deschis publicului în anul 1908 şi este unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din România. El păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque alături de cea mai mare parte a lucrărilor pictorului Theodor Aman, constructia si amenajarea neavand modificari de la viziunea initiala in stil neoclasic, ea fiind ridicata dupa planurile si viziunea artistului, de la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară – pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei.

Muzeul expune 165 de picturi originale proprii ce urmaresc evolutia artistului.

Alaturi de panze reprezentative, muzeul poseda o ampla colectie de gravuri in acuaforte, tehnica pe care Theodor Aman a exprimentat-o catre sfarsitul vietii, placi originale, precum si presa de imprimare dar si lucrari de grafica în special gravura  în acvaforte dar si piese, elemente de mobilier de sculptura.

Sculpturile de pe fațada muzeului — lucrate chiar de artist  ii portretizeaza pe Michelangelo si Leonardo.

Este un loc care va transpune in intimitatea familiei Aman si in frumusetea detaliilor lucrate manual de membrii familiei.

Muzeul reprezinta si in prezent o sursa importanta de educare, asa cum si in trecut era una dintre principalele surse de educare a elitei Bucurestiului.

Ma voi sili tot d’odata ca zidirea ce voi face sa fie o infrumusetare a orasului si o curiozitate pentru public” spunea Theodor Aman.

Iuliana Simionescu, notar public


Surse: www.wikipedia.ro

https://muzeulbucurestiului.ro/muzeul-theodor-aman.html

https://www.taradacilor.ro/2015/11/06/obiective-turistice-in-bucuresti/

https://locuridinromania.ro/bucuresti/muzeul-theodor-aman.html

Foto credit Iuliana Simionescu