Press "Enter" to skip to content

Conferința „Liberal professions – legal aspects”
Decembrie 2020

Radu-Costin Berevoianu, notar public

ELSA București a organizat la finele lunii octombrie, anul curent conferința „Liberal professions – legal aspects”, conferință ce avut ca scop familiarizarea studenților Facultății de Drept a Universității București cu specificul și dinamica profesiilor juridice liberale, către care se pot îndrepta la finele ciclului universitar. În concret, organizatorii au gândit evenimentul ca o întâlnire prin mijloace web în cadrul căreia reprezentanți ai profesiilor juridice liberale (avocați, consilieri juridici, notari) au făcut o scurtă prezentare a profesiei lor studenților prezenți. Fiecare vorbitor din panel și-a susținut prezentarea, iar apoi a răspuns la întrebări legate de admiterea în profesiile juridice, mediul de lucru și abilitățile necesare pe care studenții trebuie să le dobândească pentru a accesa una dintre profesiile juridice liberale. Subsemnatul am fost desemnat de Colegiul director al Camerei Notarilor Publici București să reprezint profesia de notar public.

În cadrul intervenției avute, am menționat faptul că notarul public este liber în exercitarea profesiei, libertatea activității sale presupunând însă că actele întocmite să reflecte voința părților și să se supună rigorilor legii,actele emise de notarii publici fiind supuse controlului judecătoresc. Am subliniat că profesia este una care aduce satisfacții prin posibilitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor ale căror probleme diverse își găsesc adesea soluții în urma discuțiilor cu notarul.

În ceea ce privește admiterea în profesie, am evocat importanța unei pregătiri riguroase specifice unui examen de tip concurs cu nivel ridicat de concurență, pregătire care este imperios necesară în vederea unui viitor parcurs profesional în notariat. Am făcut referire la faptul că informațiile teoretice dobândite în facultate vor reprezenta mereu punctul de plecare în activitatea profesională ulterioară și faptul că o bază teoretică solidă este o condiție sie qua non în activitatea profesioniștilor în drept în general și a notarilor publici în mod particular. Deopotrivă, am subliniat deschiderea profesiei către tineri, accesul în profesie fiind posibil imediat după absolvirea facultății de drept, prin promovarea exemenului-concurs de intrare în stagiu. Despre stagiu, le-am transmis studenților că se compune din absolvirea cursurilor Institutului Notarial Român, cât și din practica sub îndrumarea unui notar coordonator, asigurându-se astfel o pregătire temeinică a viitorilor notari publici. Pe această temă, colegii avocați au prezentat și ei specificul examenelor de acces în profesie și al stagiului aferent.

Referitor la modul de organizare al activității, studenții au aflat detalii atât din perspectiva consilierilor juridici, avocaților cât și a notarilor. S-a discutat despre managementul specific birourilor individuale prin comparație cu cel al societăților profesionale și despre faptul că pe lângă aplicarea legii și instrumentării actelor, notarii publici sunt obligați să țină o serie de registre reglementate prin lege, să transmită informații unor instituții și să depoziteze arhive, fiind custozii vremelnici ai unor acte juridice ale căror efecte se produc chiar și după încetarea activității notarului instrumentator.

Sudenții au aflat și despre modernizarea și actualizarea permanentă a instrumentelor de lucru ale notarilor români (Registre electronice, aplicații de gestiune a biroului notarial etc), în contextul în care profesia necesită o conectare permanentă la evoluția societății, fiind obligată să fie o componentă activă în acest proces de evoluție.

În final, toții vorbitorii din panel i-au încurajat pe studenții prezenți să încerce să afle cât mai multe despre profesiile pe care doresc să le îmbrățișeze, dar și să se pregătească temeinic pentru examenele de admitere ce vor urma celui de licență.

Despre ELSA (The European Law Students’ Association)

De pe site-ul ELSA București aflăm că această Asociație europeană  a studenților la drept a fost  Fondată în 1981, având  ELSA România ca membru din 1991. ELSA reprezintă o asociație internațională, apolitică, independentă și non-profit, de peste 50.000 de studenți în drept din 44 de țări, aparținând a peste 300 de universități.


Organizată pe trei nivele, internațional, național și local, ELSA contribuie, prin intermediul celor trei departamente principale (Activități Academice, Seminare și Conferințe și STEP – Program de Schimb Interstudențesc), la dezvoltarea culturală și profesională a tinerilor studenți în drept. Indiferent dacă implică schimburi studențești, seminare și conferințe sau concursuri de procese simulate, ELSA are un singur scop: acela de a facilita dezvoltarea tinerilor în sistemul juridic.