Press "Enter" to skip to content

Art Safari, 2022
Octombrie 2022

Ajuns la cea de-a X-a ediție, Art Safari este unul din cele mai așteptate evenimente culturale din București.
Povestea Art Safari a început timid în anul 2014 cu un muzeu pop-up de 10 zile, iar pe parcursul acestei frumoase călătorii în lumea artistică s-a transformat într-un eveniment cultural important, cu potențialul de a plasa România pe harta cultural-artistică europeană. În cele nouă ediţii organizate până acum, Art Safari a primit peste 231.000 de vizitatori. 

Cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România, Art Safari, realizează în prezent, în parteneriat cu muzeele de artă și importanți colecționari privați, cea de-a 10-a ediție, în care se găsesc expoziții retrospective ale unor iluștri artiști români și străini.

Textul își propune, în primul rând, dezvăluirea poveștilor unor opere foarte valoroase si apreciate la nivel internațional, și, în al doilea rând, o trecere in revistă a elementelor aduse in premieră de către ultima ediție Art Safari.

Aceasta ediție găzduiește două pavilioane: cel International si cel Românesc.

Din Pavilionul Internațional fac parte lucrări ale lui John Constable, Albrecht Dürer, Claude Lorrain, J.M.W. Turner, David Luca și alții, datorită Muzeului Albert si Victoria din Londra, în expoziția intitulată „Seeking Truth: The Art of John Constable”, în premieră în România.

John Constable (1776-1837) este unul dintre pictorii peisagiști renumiți din toate timpurile, născut și crescut într-o zonă rurală din sud-estul Angliei, de peisajele căreia s-a îndrăgostit și pe care le-a transformat în temă principală în creațiile sale. Influența adevărului și si a frumuseții naturii se poate regăsi în toate operele sale, pe care, preponderent le executa in aer liber, folosind culori si tușe vibrante. Un aspect interesant este că peisajistul român, Nicolae Grigorescu, se naște la doar un an de la moartea pictorului Constable, ei abordând aceeași temă. Expoziția este curatoriată de Dr. Emily Knight și Katharine Martin și are ca scop principal afișarea conexiunii personală a lui Constable cu locul și natura.

Operele lui John Constable sunt puse la dispoziție de către Victoria and Albert Museum din Londra (V&A), care este unul dintre cele mai sonore muzee de artă și design din lume, găzduind unele dintre cele mai mari si diverse colecții, unele exponate având peste cinci secole. Înființat în 1852, muzeul are ca principala misiune aceea de a susține industria creativă și de a inspira în domenii precum pictură, creație de bijuterii, sculptură, teatru și design.

Tot în cadrul Pavilionului Internațional, există si cea de-a doua expoziție, caracterizată prin contemporaneitate, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, Korean Beauty. Poster Art este o expoziție de afiș aparținând lui Byoungil Sun și conține lucrări pline de culori puternice si mesaje tradiționale, caracterizată prin expresivitate. Se zvonește că această expoziție ar atrage cei mai mulți privitori tineri.

Ștefan Popescu – Zi de sărbatoare în Bretania 1901-1904

Pavilionul Românesc cuprinde 3 expoziții de artă românească. Prima se intitulează „Povestea călătoriilor” si aparține pictorului Ștefan Popescu, având curator pe Dr. Elena Olariu. Aceasta expoziție este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Ștefan Popescu este foarte apreciat ca pictor-călător, remarcându-se prin participarea la trei ediții ale Bienalei de la Veneția, unde a participat pentru Romania. Trăind la Paris pentru un timp, acesta s-a împrietenit cu Constantin Brâncuși.

Peisajele franceze văzute prin ochii lui Ștefan Popescu sunt picturi marine ale coastelor bretone, iar celelalte lucrări redau peisaje autentice din Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, Elveția, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania.

Prima dată, pictorul este remarcat și premiat în Franța, primind în 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. România îl va fi premiat abia in 1928 cu Premiul Național al Salonului Oficial – manifestarea oficială anuală a artelor frumoase la București, înființată în anul 1924, după modelul parizian. De asemenea, Ștefan Popescu a fost unul dintre pictorii preferați de Regina Maria.

Cea de-a doua expoziție din Pavilionul Românesc o introduce pe Lilian Theil, „O bătrână care zâmbește”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu. Artista de 90 de ani trăiește si lucrează în prezent în Sighișoara, fiind născută în Brașov în 1932. Pe baza marginalizării rasiale a fost exmatriculată după primul an de studii de la Institutul Național de Artă „Nicolae Grigorescu” din București, fapt ce a determinat o pauza notabilă în activitatea sa creatoarea din 1952 până după Revoluția din 1989. Însă, acesta este momentul din care Lilian Theil va realiza o colecție impresionantă, pline de trăiri si emoții, de lucrări pe suport textil.

Ultima expoziție se intitulează „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” și îl are ca și curator pe prof. univ. dr. Ioan Sbârciu. Introvertitul artist realizează o serie de picturi minuțioase, bogate în detalii, pe lemn reciclat, fapt ce explică formele aleatorii ale sporturilor alese. Pasionat, în special, de a reda interiorul văzut din atelierul sau, modalitate pe care o alege și pentru redarea exteriorului în anumite lucrări, Mihai Mureșan, în vârstă de 27 de ani este un pictor neo-realist format in cadru școlii din Cluj.

Tablourile sunt ferestre către realitatea artistului, pline de sensibilitate, indiferent că este vorba de natură moartă, peisaje sau fragmente citadine, influențate de trăirile si experiențele sale intime.

Anul acesta, evenimentul a adus numeroase elemente în premieră, cum ar fi faptul că Fundaţia Centrul Cultural ArtSociety a organizat pentru prima dată două ediții Art Safari în același an: ediția a 9-a, care a avut loc in mai, și cea de-a 10-a ediție, care este în desfășurare.

A doua noutate notabilă este faptul că termenul expozițional a fost prelungit, în sensul că operele de artă atent alese sunt accesibile acum publicului pentru o durata de 3 luni, in loc de 10 zile, cum a fost în anii trecuți. Această schimbare subliniază un real succes al evenimentului și încurajează vizitatorii sa vină în număr și mai mare să admire valoroasele lucrări ale artiștilor renumiți la nivel mondial.

Conceptul Art Safari presupune aducerea, numai temporar, în fața publicului român a unor opere de artă din colecții private. Organizatorii ne-au obișnuit deja cu nume sonore din lumea artiștilor plastici, precum Dali și Picasso.

În al treilea rând, modalitatea de prezentare a lucrărilor diferă față de anii precedenți. Există pereți expoziționali pe care sunt așezate mai multe tablouri unul sub celălalt, lucru neobișnuit pentru o expoziție de anvergură. Acest lucru poate transpune publicul pentru câteva secunde în atelierul artistului sau chiar în încăperile căptușite cu lucrări de artă ale marilor colecționari.

Aceasta ediție încurajează tururile ghidate, inclusiv turul de noapte, conduse de curatori experimentați, carismatici si pasionați, care își îndeplinesc cu succes rolul, conducând privitorii într-o poveste plină de culori, iubire si expresivitate. Turul nocturn oferă o experiență inedită, plină cu jocuri de lumini și umbre, tablourile fiind aduse la viată prin culorile vii și pline de profunzime. Anul acesta, arta va fi adusă mai aproape și de copii, prin organizarea de ateliere de artă pentru aceștia și alte activități interesante și educative.

Spațiul expozițional este atent amenajat, punându-se accent pe umbre si lumini colorate, care introduc vizitatorii într-o lume de basm, liberă si plină de posibilități.

Art Safari se află sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi al UNESCO România.

Așadar, ediția de anul acesta Art Safari este bine organizată și plină de surprize, alăturând nume mari din arta națională si internațională, creând un spațiu expozițional complex, plin de emoții, culori si lumini.


Bianca Voicu, notar public