Press "Enter" to skip to content

Odată, era doar cuvântul dat…și era de ajuns!
Decembrie 2022

Am văzut, de curând, un mesaj care mi-a rămas în suflet pentru că mi-a reamintit ce profesie frumoasă avem și ce oameni frumoși o practică: ”Am găsit un testament de prin anii 55. O văduvă îi lasă un teren agricol unui nepot, cu pretenția ca acesta să-i aducă, atât timp cât o mai fi bătrâna în viață, un car de lemne iarna și ceva cereale. La final, pentru că nu știa scrie, notarul îi impregnează degetul arătător al mâinii stângi în tuș și i-l aplică pe document, drept pecete.

Câte vicii n-ar putea fi imputate azi documentului, numai în dorința de a găsi variante prin care, legal, să nu-l respecți? Car de lemne? Mic, mare? Verzi, uscate? De esență tare sau de salcie ori brad? Cât despre cereale, e și mai în ceață treaba: câte, de care fel, cât timp, cu ce frecvență? Iar de nu știa semna, oare o fi înțeles mesajul documentului sau o fi indus-o în eroare să declare? Nimic din toate acestea nu era cunoscut pe vremea respectivă. Era doar cuvântul dat (…)” Silvia Bârlădeanu.

Cei ce prețuiesc cuvântul dat de alții și, mai ales, dau valoare cuvântului lor pe care îl respectă, sunt oameni tot mai rari în zilele noastre. Azi, oameni extraordinari nu sunt doar cei care fac ceva ieșit din tipare, ci și cei care își conduc întreaga viață, atât cea personală cât și cea profesională, după repere de moralitate și bună-cuviință; Oameni care prețuiesc cuvântul dat, care respectă, care nu se grăbesc să judece și să critice, ci mai degrabă să înțeleagă și să ofere un sfat bun.

Colegii noștri, pe care îi prețuim în fiecare zi și poate nu o arătăm destul de des, sunt cei ca ea, acești oameni minunați, cu dragoste pentru profesie și pentru oameni: Notar de peste 20 ani de ani, o prezență discretă dar constantă în viața organizației, un profesionist și, mai ales, un om bun, o mamă care a crescut copii cărora le-a transmis dragostea și pasiunea sa pentru această profesie, azi o bunică tânără ce găsește timpul și energia necesare pentru a se bucura cu nepoții ei, în toate cu iubire, dăruire și modestie.

Îi mulțumim Silviei Bârlădeanu că ne-a reamintit, prin ea însăși, ce oameni frumoși sunt în profesia noastră!

Laura Badiu, Președintele Colegiului Director