Press "Enter" to skip to content

O incursiune în imaginarul suprarealist al artistului Salvador Dali
Decembrie 2023

Expozitia Universul lui Salvador Dalí” organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în colaborare cu Hadran Events, este o încântare: 170 de lucrări cuprinzând sculpturi, litografii, gravuri, grafică, piese de mobilier sau bijuterii din aur, rubine și diamante, expuse toate în spațiul Hanului Gabroveni, superb restaurat.

Structurată pe zone tematice, expoziția este o adevărată incursiune în imaginarul suprarealist al artistului Salvador Dali și o veritabilă inițiere în istoria etapelor de creație ale acestuia. Încăperile Hanului Gabroveni refac traseul artistului polivalent, care a testat, de-a lungul carierei sale prolifice, varii maniere de expresie artistică.

Sunt expuse și descifrate teme importante din opera lui Salvador Dali, precum subconștientul, sexualitatea, visele, feminitatea, religia, știința sau soția și muza sa, Gala. Spațiul expozițional spune povestea unei vieți trăite sub semnul excentricității și pune excelent în valoare obiectele suprarealiste pentru care Dalí a rămas în istoria artei. Se pot admira piese celebre precum ceasurile topite din seria „Dansul Timpului”, canapeaua faimoasă, realizată în forma buzelor actriței Mae West, opera „Venus spațială”, având ceasul, furnicile și oul, ca motive recurente în opera artistului, „Toreadorul halucinogen”, sculpturi-bijuterii din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franța.

Expoziția este completată de o experiență VR extraordinar de atractivă. Te așezi pe scaun, îți pui ochelarii VR și plutești într-un spațiu oniric din lumea lui Dali, zbori printre nori, ceasuri topite și elefanți cu picioare lungi și subțiri, aluneci printre fluturi și melci, traversezi teritorii nisipoase și adâncuri presărate de monștri, faci o plimbare senzorială ghidată printre faimoasele opere ale lui artistului, într-o realitate virtuală a unei lumi geniale și suprarealiste în care se întrepătrund realitatea si visul.

În copilărie atât de mult m-am crezut un geniu, încât până la urmă am și ajuns.”-spune Salvador Dali. Fiul unui notar din Figueres, Dali a dovedit de mic talent pentru pictură. A fost exmatriculat de la Academia de Arte San Fernando din Madrid din cauza protestelor repetate la adresa sistemului de predare, a fost atras mereu de mișcările de avangardă, de psihanaliză și metoda „paranoico-critică”, și-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”. Opera sa a inclus pictură, film, sculptură, design și fotografie, a scris ficțiune și poezie, la 37 de ani și-a scris propria autobiografie „ Viața secretă a lui Salvator Dali”, a colaborat cu marii artiși ai vremii precum Picasso, Federico Garcia Lorca, Luis Bunuel, Alfred Hitchcock și Walt Disney, s-a bucurat de un succes triumfal cu expozițiile sale din marile orașe ale lumii. Alături de Gala, soția, impresarul și sursa sa de inspirație, a dus o viață sub semnul excentricității, având deseori un comportament public ostentativ și provocator. În orașul natal, Figueres, din apropierea Barcelonei, și-a construit în timpul vieții un muzeu-teatru dedicat operei sale, care i-a devenit și casă în ultimii ani din viață.

Expoziția „Universul lui Salvador Dalínu se rezumă doar la prezentarea operelor, ci oferă și o introspecție în personalitatea complexă a artistului. Prin citate inspirate din expoziție, privitorii sunt invitați să exploreze plăcerea sublimă de a fi Salvador Dalí, să înțeleagă genialitatea sa și capacitatea de a transforma elemente aparent banale în opere de artă remarcabile. Fiecare obiect expus devine astfel o oglindă a personalității excentrice a artistului și a viziunii sale artistice unice.

Până la 12 mai 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00, expoziția „Universul lui Dali” deschisă în minunatul spațiu al Hanului Gabroveni, oferă o experiență unică în universul suprarealist al vieții și operei geniului excentric al lui Salvator Dali.

Vă invităm să vizitați expoziția și să îl descoperiți pe artist! Cu siguranță, timpul petrecut aici va rămâne de neuitat!

Monica Pop, notar public