Notar de Afumați, 3 copii mici, nenumărate si interminabile drumuri între casă, şcoală, gradiniță, cabinete medicale și birou, stres, oboseală, nemulțumire …cam acestea erau coordonatele mele la începutul anului 2012, susținute zilnic cu câte un pumn generos de medicamente. În câteva cuvinte, un mod de viaţa care, încet si sigur, mă ducea către nicăieri…
M-am întrebat ce pot face, ce este în dreptul meu…Mi-am amintit de principiul enunțat de Einstein conform căruia “Nu ne putem rezolva problemele cu aceeași gândire pe care am folosit-o atunci când le-am creat.” Cât de adevărat!!!
Așa am realizat că în realitate aveam tot ce îmi trebuia ca să fiu fericit si împlinit, doar că mă lăsasem târât de haosul vieții cotidiene, uitând de mine, de viață și de Natură! Acela a fost momentul în care am hotărat să ne mutam cu familia “la țară” și să începem o nouă viață în armonie cu Natura! Așa cum spunea și compozitorul Duke Ellington, în realitate, “O problemă este șansa de a face tot posibilul.!”
Au urmat multe provocări și situaţii inedite insoțite de bucurii pe măsură. În răndurile următoare simt să vă impărtășesc despre cum ne-am construit casa din pământ și care sunt calitățile extraordinare ale acestui material de construcţie.
Construcția casei a fost un proces viu și interactiv, am început în iulie 2012 și am terminat până în Sărbatorile de iarnă, a fost o adevărata aventură în care soția mea s-a implicat total. Casa ne spunea la fiecare pas ce trebuie făcut, iar noi am învătat să ascultăm, așa am ales materialele și am redescoperit tehnicile tradiționale, așa am modelat formele curbe și am așternut culorile și decorațiunile. Perioada de construcție a casei a fost un proces permanent de descoperire a acelei simplităţi esenţiale pe care numai în natură o găsești.
Fiind într-un sat tradițional de olari – Piscu/Ciolpani, ne-am gândit că pământul trebuie sa fie bun pentru construit, aşa că am început să facem “chirpici” – tradiționalele cărămizi din pământ amestecat cu nisip si paie. Și am făcut câteva mii, bineînțeles împreună cu multe ajutoare, dar efortul a meritat în cele din urmă!
Casa am construit-o în principal din materiale naturale- pământ, piatră, lemn și var. Structural, a fost ridicată pe o fundație din piatră zidită cu suprastructura de lemn. Zidăria este din cărămizi de pământ nears peste care a fost aplicată tencuială de pământ, inclusiv la nivelul tavanelor, vopselele sunt de var, tâmplaria de lemn, iar acoperișul din șindrilă de lemn. Are toate instalațiile necesare, de la cele electrice pana la cele termice, inclusiv o sobă de teracotă tip centrală, toate acestea asigurând casei un nivel actual de confort.
Casa a iesit simplă si mică, dar foarte prietenoasă, la interior nu are mai mult de 60 de metri pătrați: 2 dormitoare, living, bucătărie, baie, cămară și un pod- locul preferat de lectură și joacă al celor mici.
Finalizarea casei ne-a adus împlinire și așezare. Casa este buna noastră prietenă care trăiește în același timp cu noi miracolul vieții pe Pământ, asa cum sugestiv spunea si artistul austriac Hundertwasser că este “al treilea înveliș al omului după piele și haine”.
Sperăm ca cele câteva fotografii inserate, să fie sugestive și mai ales inspirante!
Pentru noi, mutarea și construirea aceastei case a fost începutul unei noi vieți, au urmat ani plini în care am continuat să experimentăm si să construim cu pământ, urmărind sa perfecţionăm diferite tehnici tradiţionale.
Calitățile pământului ca material de construcţie sunt atât de benefice pentru viața oamenilor și a planetei încât, simțim că merită măcar o enumerare succintă:
1. Echilibrează umiditatea aerului
Pământul are capacitatea de a absorbi şi de a elibera umiditatea, mai rapid si mai consistent decăt orice alt material de construcţie, contribuind astfel la armonizarea spațiului interior.
Umiditatea din casele noastre este un indicator foarte important pentru sănătate. Cercetările au demonstrat că nivelul optim de umiditate dintr-o cameră trebuie să fie de minim 40% și de maxim 70%. În cazul unei umiditaţi scăzute, sub 40%, apare fenomenul de uscare a membranei mucoaselor epiteliale ceea ce poate conduce la probleme de sănătate ale căilor respiratorii. La fel şi în cazul unei umiditaţi ridicate de peste 70%, pot apărea probleme de sănătate, ca de exemplu reducerea cantităţii de oxigen din sânge sau dureri reumatice.
Astfel, cercetările de la Laboratorul Universitaţii Kassel, Germania, au demonstrat că atunci cănd umiditatea relativă dintr-o cameră se ridică brusc de la 50% la 80%, cărămizile nearse pot să absoarbă, în două zile, de 30 de ori mai multă umiditate decăt cărămizile arse.
2. Reglează temperatura interioară
Temperatura interioară este un alt indicator important al gradului de confort al unei case. Casele din pământ sunt răcoroase vara si călduroase iarna. La fel ca toate materialele grele, pământul înmagazinează căldura fiind astfel o soluție ideală de stocare a căldurii solare prin mijloace pasive.
3. Folosirea pământului permite reducerea costurilor de construire
De cele mai multe ori se obține aprope gratis în şantier din excavarea fundațiilor. Chiar daca este transportat din alte șantiere este de obicei mult mai ieftin decăt materialele industriale. S-a demonstrat că in cazul folosirii pământului este nevoie doar de aproximativ 1% din energia necesară în cazul folosirii cărămizilor arse si a betonului armat.
4. Absoarbe agenții poluanţi și ne protejează de radiațiile undelor electromagnetice
Pereții din pământ ajută la purificarea aerului poluat din interior, în primul rând prin capacitatea de absorbţie a umidităţii din aer şi implicit a agenţilor poluanţi dizolvaţi in apă. Cât despre undele electromagnetice, putem să confirmăm că în interiorul casei de pământ în care locuim ne dispare semnalul atât la telefon cât şi la internet-ul mobil; pentru a menţine comunicarea, ţinem telefoanele pe pervazul ferestrelor.
5. Reduce poluarea mediului înconjurător
Pământul, spre deosebire de celelalte materiale industriale se obține fără apelarea la procedee tehnologice poluante. De asemenea, poate fi reciclat de un număr nelimitat de ori, astfel că nu devine nicioadată un material rezidual care poate polua mediul.
Știm că sunt mulţi oameni care au provocări si cautări asemănătoare cu ale noastre, de aceea, pornind de la experienţa personală, am creat un model constructiv şi de viață care se materializează în complexul “Poiana Florilor”, un loc în care viața curge în armonie cu Natura.
Sperăm ca cele prezentate să fie o sursă de inspirație pentru toţi cei care au găsit un timp ca să citească aceste rânduri și-în acelaşi timp-să fie o încurajare întru alegerea drumului spre sănătate, bucurie și împlinire personală.
“Când visăm singuri este doar un vis, dar când mai mulţi visează împreună este începutul unei noi realităţi.”Hundertwasser
Fondator “Poiana Florilor”, Elena Mălureanu
Notar public, Doru Mălureanu
Bibliografie:
1.“Construind cu PĂMÂNT, Proiectare şi tehnologii pentru o arhitectură durabilă”, Gernot Minke, Editura Simetria, Bucureşti, 2008
2. “Reguli pentru arhitectura din pământ. Noţiuni, materiale, elemente de construcţie”, Asociaţia pentru arhitectura din pământ, Germania, Editura ArhiTerra, Bucureşti, 2010
3. Arhitectura fericirii, Alain de Botton, Editura Vellant, 2009
4. Poiana Florilor, www.poianaflorilor.org, referinţe practice
5. Ostafi Photography, fotografii